Sterke stijging faillissementen kinderopvang

0

In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 51 kinderopvangbedrijven failliet gegaan. Dat is bijna drie keer zo veel als vorig jaar in dezelfde periode. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

In 2012 gingen in het eerste kwartaal 18 bedrijven in de kinderopvang over de kop. Het totale aantal faillissementen in die branche lag vorig jaar op 73.

Door bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag is de opvang een stuk duurder geworden. Ouders maken er daarom steeds minder gebruik van, met leegloop bij de kinderdagverblijven tot gevolg.

De Brancheorganisatie Kinderopvang is niet verbaasd over het hoge aantal faillissementen. ,,Het gaat heel hard. Organisaties moeten gedwongen personeel ontslaan of zelfs hun deuren sluiten. De ontwikkelingen zijn dramatisch voor de sector”, zegt een woordvoerster. Door de verlaging van de kinderopvangtoeslag zoeken ouders naar alternatieve vormen van opvang, zoals opa’s en oma’s die oppassen.

Niet alleen de bezuinigingen zijn het probleem, stelt de brancheorganisatie. Ook de toenemende werkloosheid is een oorzaak. Ouders die hun baan kwijtraken, hebben namelijk na 3 maanden geen recht meer op de toeslag.

De vraag naar het aantal opvanguren nam eind 2012 met 10 tot 15 procent af, geeft de brancheorganisatie aan. In het eerste kwartaal van dit jaar ging daar nog een 10 procent vanaf. ,,Een grote klapper. We hopen dat de vraag in de loop van het jaar weer stabiliseert, zoals andere jaren het geval was”, zegt de woordvoerster.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.