Steeds meer langdurig werklozen

3

Het aantal mensen dat een jaar of langer werkloos is, is de afgelopen twee jaar fors opgelopen. Vooral mensen in de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar en laagopgeleiden zijn veel vaker langdurig werkloos.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend heeft gemaakt.

Het aantal mensen dat een jaar of langer werkloos is steeg van 91.000 in 2009 naar 139.000 in 2011. Bij de 25- tot 45 jarige werklozen steeg de langdurige werkloosheid van 20 naar 31 procent. Bij laagopgeleiden lag de langdurige werkloosheid in 2009 27 procent, in 2011 was dat 39 procent.

In 2009 steeg vooral de kortdurende werkloosheid, maar tussen 2009 en 2011 is vooral het aantal langdurig werkozen toegenomen, aldus het CBS. De lichte daling van de werkloosheid in 2011 kwam geheel voor rekning van de kortdurige werkloosheid.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. Cijfewrs kunnen heel veel zeggen maar ook weinig niets. Het is in mijn optiek duidelijker indien er gesproken wordt in absolute aantallen. Hoeveel laag opgeleiden zijn langdurig werkloos? etc.
    Neemt niet weg dat de situatie niet goed is voor mensen die langdurig uit het arbeidsproces zijn geraakt…
    En terwijl er nu branches zijn die een tekort aan vaklieden hebben of op korte termijn verwachten.
    Wellicht een link naar het ministerie van onderwijs die een campagne voor het werken in de techniek gaat beginnen? Er is toch meer mogelijk dan lijdzaam toezien dat een grote groep mensen buiten het arbeidsproces komt te staan?