Staking schoonmakers treinen breidt zich uit

0

Steeds meer schoonmakers van treinen leggen het werk neer. In een groot aantal steden, waaronder Eindhoven, Venlo, Hengelo, Amsterdam en Zwolle, worden treinen niet meer schoongemaakt.

Dat heeft vakbondsbestuurder Ron Meyer van FNV Bondgenoten woensdag gezegd.

Schoonmakers voeren al maanden actie voor onder meer een betere betaling. Tot deze week waren dat vooral ludieke acties. Maar omdat die niets hebben opgeleverd, riep de vakbond dinsdag op een manifestatie in Utrecht de schoonmakers van treinen op het werk neer te leggen. Het is de bedoeling dat vanaf 9 maart schoonmakers op Schiphol het werk neerleggen. Ook bij het hoofdkantoor van UWV in Amsterdam hebben zestig schoonmakers het werk al neergelegd.

‘De respons is heel goed’, aldus Meyer. Vooral in het noorden en zuiden van het land, waar relatief veel schoonmakers lid zijn van een vakbond, wordt actie gevoerd.

De spoorwegen zijn ‘buitengewoon ongelukkig’ met de actie. Het gaat om een conflict waaraan de spoorwegen part noch deel hebben, benadrukt een woordvoerder. De schoonmakers zijn in dienst van een schoonmaakbedrijf. De NS hopen dan ook dat de vakbond en de werkgevers in de schoonmaakbranche snel om tafel gaan.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.