Staking duurt gemiddeld 1,8 arbeidsdagen

0

In 2015 staakten 42 duizend werknemers. Het jaar kende het hoogste aantal stakingen in negen jaar. Het aantal verloren arbeidsdagen dat daar mee gemoeid ging, was gemiddeld 1,8.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Verloren arbeidsdagen

In 2015 is het werk 27 keer neergelegd, wat in totaal bijna 48 duizend arbeidsdagen kostte. Dit is meer dan in 2014 (41 duizend) en 2013 (19 duizend), maar fors minder dan in 2012 toen er bijna 220 duizend arbeidsdagen verloren gingen. Gemiddeld duurde een staking 1,8 arbeidsdagen, zo meldt het CBS.

Langste werkonderbreking politie

De langste werkonderbreking in 2015 was die bij de politie. In de industrie en de sector vervoer en opslag deden zich de meeste stakingen voor. De meeste arbeidsdagen gingen verloren in de industrie, te weten 40 duizend. In diezelfde sector staakten ook de meeste werknemers (21 duizend).

Vakbonden

Meer dan 80 procent van de stakingen is uitgeroepen door de vakbonden. In 70 procent van de gevallen waren die ook betrokken bij de onderhandelingen die leidden tot het einde van de werkonderbreking. Een op de drie stakingen was om een cao-conflict, slechts bij 15 procent ging het uitsluitend om een loonkwestie. Bij ruim de helft van de werkonderbrekingen was een conflict over arbeidsvoorwaarden niet de reden waarom er is gestaakt, maar bijvoorbeeld een verandering in het takenpakket, verplaatsing van werknemers of ontslagdreiging.

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.