Staking bij TNT lijkt onafwendbaar

0

Een staking bij postbedrijf TNT lijkt onafwendbaar. De vakbonden vinden de voorstellen die het postbedrijf tot nu toe heeft gedaan om de gevolgen van de reorganisatie te beperken, onvoldoende.

De kaderleden van Abvakabo FNV hebben zich donderdag unaniem uitgesproken voor staking, tenzij het bedrijf ingaat op de eisen van de bonden. Dit heeft vakbondsbestuurder Peter Wiechmann laten weten.

Waarschijnlijk volgende week sturen Abvakabo, CNV Publieke zaak en de bond BVPP een ultimatum aan TNT. De bonden willen dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt blijft en willen harde afspraken over een geleidelijke reorganisatie. Zij vinden dat alle mogelijkheden benut moeten worden om de werknemers zo lang mogelijk aan het werk te houden.

Reorganisatie

TNT Post is bezig met een reorganisatie en wil zeker elfduizend banen schrappen. Het postbedrijf denkt het aantal gedwongen ontslagen te kunnen beperken tot 4500, maar de bonden willen dat aantal nog flink omlaag brengen.

De bonden hebben vorige week en ook de afgelopen dagen met TNT overlegd, aldus een woordvoerder van CNV Publieke Zaak. Maar dat heeft niets opgeleverd. Verder praten heeft volgens BVPP “even geen zin”.

Staking

TNT betreurt de reactie van de bonden. Het bedrijf ging naar eigen zeggen tot het uiterste met voorstellen waarbij het aantal gedwongen ontslagen werd gereduceerd tot 3100. “Daarbij zijn we echt met een stofkam door de plannen gegaan, dit is het maximum”, aldus een woordvoerder van TNT.

Een staking zal de problemen van TNT niet oplossen, stelde hij. “Daarmee stijgen de postvolumes niet, terwijl de dalende volumes het echte probleem zijn. Je loopt zelfs het risico dat gedupeerde klanten door de stakingen overstappen naar een concurrent.”

Het bedrijf hoopt volgende week opnieuw met de bonden te kunnen praten.

Lees ook:
> Tussenpersoon geopperd in cao-conflict post
> TNT neemt moeilijk plaatsbaren aan

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.