Stage blijft probleem voor illegale jongeren

2

Het blijft een probleem voor jongeren zonder geldige verblijfsvergunning om een stage te volgen en zo een beroepsopleiding af te ronden.

Wel wil het kabinet de (nog) illegaal in Nederland verblijvende jeugd iets tegemoetkomen door onderwijsinstellingen te vragen een schoolverklaring af te geven als deze jongeren het theoretisch deel van de beroepsopleiding met succes hebben afgerond.

Dat heeft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) vrijdag, mede namens zijn collega op het ministerie van Onderwijs, aan de Tweede Kamer laten weten. De Kamer had via een motie van CDA’er Eddy van Hijum gevraagd het voor de illegaal in ons land verblijvende jongeren mogelijk te maken stage te volgen.

Kamp wijst erop dat het kabinet illegaal verblijf strafbaar wil stellen. Het zou volgens hem in strijd zijn met het regeerakkoord om deze jongeren vrij te laten werken. Het lopen van stage wordt beschouwd als een vorm van arbeid. Daarom houdt de minister eraan vast dat jonge vreemdelingen voor stages een werkvergunning nodig hebben.

Lees ook:
> ‘Stoutfonds’ voor boetes stagiaires

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Blijf me erover verwonderen: illegaal is volgens Van Dale “in strijd met de wet”. Dat is toch vanzelf strafbaar en zou dan toch niet expliciet wettelijk te hoeven worden vastgesteld?

  2. Heel vervelend dat jongeren die wachten op een definitieve beslissing over hun asielaanvraag wel de theoretische weg mogen afronden, maar niet de praktische weg kunnen afronden. Aanvraag van een werkvergunning is mij niet gelukt. Hierdoor frustreer je de jongeren in zeer grote mate! Zonde dat grote motivatie daardoor kan omslaan in agressie door teleurstelling.