Stadsdelen tonnen kwijt aan wachtgeld

0

De zeven stadsdelen in Amsterdam betalen momenteel gezamenlijk bijna 300.000 euro wachtgeld per maand. Dat gaat naar 53 oud-bestuurders. Zij maken geheel of gedeeltelijk gebruik van de regeling voor voormalige politici die nu zonder werk zitten.

Dat blijkt uit eigen onderzoek waar Het Parool zaterdag over publiceerde. De krant verkreeg deze informatie met behulp van de Wet openbaarheid van bestuur.

Het stadsdeel West is het meeste geld kwijt aan wachtgeld: bijna 90.000 euro voor zeventien voormalige stadsdeelvoorzitters of -wethouders. De stadsdelen Noord en Zuidoost hebben allebei twee oud-bestuurders die wachtgeld krijgen. Zij staan daarmee onderaan de lijst.

Een van de belangrijkste oorzaken dat zoveel politici wachtgeld krijgen, is de fusie van Amsterdamse stadsdelen eerder dit jaar. Voorheen had de hoofdstad veertien ‘deelgemeenten’, nu nog maar zeven. Daardoor nam het aantal bestuurders af van 49 naar 35.

Een andere oorzaak is dat er enkele maanden geleden gemeenteraadsverkiezingen waren. Toen moesten veel politici plaatsmaken voor nieuwe bestuurders.

Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg van de gemeente Amsterdam wil het grote aantal personen dat wachtgeld krijgt terugdringen, zo laat zijn woordvoerder in een reactie weten. Zo moet er verplichte loopbaanbegeleiding komen. Sommigen zouden aan de slag kunnen binnen de gemeente voor tijdelijke opdrachten. Die zouden dan moeten dienen als opstap naar regulier werk.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.