‘Spreek gemeenten aan op onnodige regels’

0

Gemeenten die ondernemers hinderen met onnodige regels, moeten daar vaker op worden aangesproken. Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) op het jaarcongres van MKB-Nederland in Den Haag. Het aandragen van concrete voorbeelden kan gemeenten helpen in actie te komen.

In de bestuursafspraken met het kabinet beloven de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) de regeldruk voor bedrijven en burgers vanaf 2013 tot en met 2015 met 5% per jaar te verlagen. Het ministerie van EL&I spreekt met de organisaties en met de 32 grootste gemeenten over de uitwerking van die afspraken.

‘Aanspreken’
De bewindsman riep MKB-Nederland op bij te houden welke gemeenten veel onnodige regels hanteren en welke gemeenten juist wel ondernemersvriendelijk zijn. ‘Zo kunnen ze van elkaar leren hoe ze ondernemen makkelijker kunnen maken. Ik zal de gemeenten die weinig of geen vooruitgang boeken daarop aanspreken.’

Maatregelen
Het kabinet heeft al tal van maatregelen genomen die leiden tot een verlaging van de lastendruk van de rijksoverheid met 12% in 2012. Daarmee is de doelstelling van het kabinet van een kwart minder regeldruk in 2015 al bijna voor de helft gehaald, aldus Rijksoverheid.nl. Het gaat om in totaal ongeveer 100 maatregelen en levert het bedrijfsleven een kostenbesparing op van ruim 1,6 miljard euro.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.