Spanning rond sociaal akkoord loopt op

1

De nullijn voor ambtenaren is geen onderdeel van het sociaal akkoord. Voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft dat gezegd op BNR Nieuwsradio. Hij reageerde op uitspraken van FNV-voorzitter Ton Heerts. Die zei woensdag dat het sociaal akkoord, dat werkgevers, bonden en kabinet in april sloten, van tafel is als het kabinet het bevriezen van salarissen voor overheidspersoneel doorzet.

Opblazen sociaal akkoord

De FNV gaat actievoeren tegen het nieuwe bezuinigingspakket dat het kabinet op Prinsjesdag presenteert. Dat kondigde FNV-voorzitter Ton Heerts woensdag aan. De vakcentrale stoort zich aan de omvang van het bezuinigingspakket van 6 miljard euro en de inhoud van een aantal uitgelekte maatregelen. De vakbondsman waarschuwt dat als de nullijn weer terugkeert in de bezuinigingsmaatregelen, het sociaal akkoord daarmee is opgezegd. ‘ Het is nu tijd om te investeren, niet om de economie verder kapot te bezuinigen.’

Heerts: ‘ Bijna 700.000 mensen zitten werkloos thuis, het consumentenvertrouwen is historisch laag en als de economie kleine tekenen van herstel vertoont dan wordt dat door extra bezuinigingen weer tenietgedaan.’

CNV
Vakcentrale CNV voelt nog niets voor actie. Voorzitter Jaap Smit riep Heerts donderdag op het totaalpakket van Prinsjesdag af te wachten voor hij het sociaal akkoord opblaast. Het uiten van ‘ dreigende taal’ vindt hij ‘ niet zo handig’ . Volgens Wientjes hoort demonstreren bij een vakbond, maar hij hoopt dat Heerts niet tot stakingen oproept. Op Prinsjesdag, volgende week dinsdag, maakt het kabinet zijn plannen voor volgend jaar bekend.

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Volgens mij is de solidariteit waar we zo vaak over spreken volledig afwezig bij de vakbonden en bij de ambtenaren zelf.
    we praten hier over geen loonsverhoging, wat rechtstreeks van invloed is op wat we willen bereiken nl minder overheidsuitgaven.
    veel mensen raken hun baan kwijt, gaan we dan zeuren als we met anderhalf tot twee maal modaal even een keer een pas op de plaats moeten maken.
    het wordt nu toch eens echt tijd dat er iemand de leiding neemt en dit egoisme benoemt