SP: ‘Stop werken zonder loon’

2

Volgens de SP moet er een einde komen aan het werk dat mensen verrichten zonder loon. Het gaat hierbij niet om vrijwilligers, maar om mensen in de bijstand die arbeid verrichten zonder dat zij daarvoor uitbetaald krijgen. De SP dient daarom een initiatiefwetsvoorstel in.

De mogelijkheid om mensen aan het werk te zetten zonder loon, is mede voortgekomen uit de Participatiewet. Sinds 1 januari 2015 kunnen gemeenten mensen met een uitkering verplichten tot een tegenprestatie.

Sadet Karabulut van de SP ziet graag dat gemeenten gaan kijken hoeveel betaalde banen er verloren gaan door het inzetten van bijstandsgerechtigden. ‘Op dit moment moeten bijstandsgerechtigden in veel gevallen werkzaamheden verrichten die voorheen werden gedaan door iemand die voor dit werk een normaal salaris kreeg. Soms maken gemeenten winst over de rug van bijstandsgerechtigden.’

Karabulut is er vrijwel zeker van dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel zal steunen. ‘Alle partijen in de Tweede Kamer zijn tegen verdringing. In 2013 is er zelfs een motie aangenomen die staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vraagt om maatregelen tegen verdringing te nemen. Deze maatregelen zijn tot op heden uitgebleven. Met dit initiatief geven we alsnog uitvoering aan de wens van een meerderheid van de Kamer.’

Bron: ANP

Lees ook: Loonprikkel speelt beperkte rol in succes Participatiewet

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Laat het mes van 2 kanten snijden. De gemeente en in het verlengde het rijk is verantwoordelijk voor de betaling van vrijwilligers en noemen het dan uitkering. Ook ziekte etc. wordt vergoed dus eigenlijk is het een komplete werkrelatie. Wat houdt gemeenten dan nog tegen om deze personen op de loonlijst te zetten? Of zit onze eigen wetgeving dit in de weg. Dan moet je daar iets aan doen en alles eenvoudiger maken.

  2. Jan van der Zanden op

    Typisch SP: die willen het verschil tussen werk en uitkering nog kleiner maken. Dat is niet slim, want zo stimuleer je uitkeringen boven werk i.p.v. andersom.