Sollicitatieplicht werkloze leden Tweede Kamer

4

Op 9 maart heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanvaard dat de uitkeringsrechten regelt van leden van de Tweede Kamer.

Net als bij andere politieke ambtsdragers wordt de uitkering na het aftreden meer in lijn gebracht met de voor werknemers geldende werkloosheidsuitkeringen. Dat betekent een versobering in de duur van de uitkering (van maximaal zes naar maximaal vier jaar) en de introductie van een sollicitatieplicht.

De nieuwe wet bevat overgangsrecht dat bestaande aanspraken eerbiedigt. De wet treedt in werking voor de kamerleden die aantreden na de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni a.s. Hiermee is het derde en laatste wetsvoorstel voor politieke ambtsdragers op basis van de adviezen van de commissie Dijkstal door de Eerste Kamer aanvaard.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Een versobering van de duur van de uitkering van 6 naar 4 jaar. Ik vind dit verbijsterend.
  Laat de uitkering van deze politieke ambtsdragers gelijk worden gesteld met die van de burgers.Ook direct bij werkloosheid een sollicitatieplicht en een baan accepteren die niet direct overeenkomt met de het verrichtte werk, lijkt mij geen probleem. Zo kunnen zij zelf ervaren hoe het is om eens afgewezen te worden en werk te doen wat minder leuk is. (Meer gevoel bij de maatschappij i.p.v. zitten op het pluche!).
  Na 4 jaar ”niets doen” is deze persoon niet meer interessant voor de arbeidsmarkt.
  Plichten opleggen aan de burger is gemakkelijker dan aan de eigen ambtenaren.
  Veel succes.

 2. Helemaal mee eens, Twin. Wel vind ik het een goede zaak dat de sollicitatieplicht ?berhaupt is ingevoerd voor ambtsleden. En als zij geen werk meer kunnen vinden in de ambtenarensector, mogen zij (net zoals wij burgers) de maatschappij instappen en eens voelen wat echt werken is.

 3. Laten we hopen dat dit een eerste stap is en dat ze langzamerhand steeds dichter bij dezelfde rechten en plichten van de burger komen wat betreft werkloosheid.

 4. Inderdaad, een goede zaak. Maar…

  Laten we niet vergeten dat politici keihard werken voor hun geld. De dagen die zij maken zijn lang, zwaar en intens.

  Daarbij vind ik het ook ongepast om ambtenaren te verwijten dat ze niet voelen wat echt werken is. Ambtenaren werken ook hard voor hun geld. Het wordt tijd dat dit stigma verdwijnt. Het rijk is een kennisintensieve en zeer professionele werkgever, dat vraagt veel van de werknemers.