Sluiting dreigt voor UWV-vestigingen

2

Uitkeringsinstantie UWV moet de komende regeerperiode de helft tot twee derde van de 130 vestigingen sluiten.

Dat blijkt uit de nieuwjaarsspeech die UWV-voorzitter Joop Linthorst dinsdag hield. De forse ingreep is ingegeven door de bezuinigingen die het kabinet Rutte wil doorvoeren.

,,De plannen van het nieuwe kabinet hebben een enorme impact op het werk van het UWV.’’ Volgens Linthorst is nog niet helemaal duidelijk op welke plekken er precies gesneden gaat worden. Hij voorziet dat het uitvoeringsbudget van het UWV in 2015 rond de 600 miljoen euro lager ligt dan nu. Dat betekent dat de instantie 30 tot 40 procent moet bezuinigen.

Omdat het UWV ook op het personeel moet gaan bezuinigen, is er veel minder tijd om werklozen persoonlijk te begeleiden naar een nieuwe baan. De instantie wil dit opvangen met digitale begeleiding; met e-coaching zijn de afgelopen jaren al wat proefprojecten geweest.

,,Met name onze WW-klanten zullen in belangrijke mate e-klanten worden. Slechts voor 10 procent van hen kunnen vormen van face-to-face dienstverlening in stand blijven’’, zei Linthorst. Nadeel is dat de digitalisering nu veel sneller moet worden doorgevoerd dan het UWV had gepland, lichtte een woordvoerder toe.

Ondanks de ingrijpende bezuinigingen die 2011 brengt, vindt het UWV zijn taak om werklozen weer aan een baan te helpen ,,niet onuitvoerbaar’’, zei de woordvoerder.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Laura van Luipen op

    Als bij de volledige uitval na afloop van het 2e ziektejaar 28 uur is doorbetaald, en ook nu de medewerker een aantal uren per week werkt toch 28 uur wordt doorbetaald, dan vind ik in dit geval redelijk dat het salaris van 28u als uitgangspunt wordt genomen bij de transitievergoeding.