Shell ontslaat nog eens 1000 werknemers

0

Olieconcern Shell ontslaat nog eens duizend werknemers om de kosten verder omlaag te brengen. De reductie komt bovenop een lopende reorganisatie waarbij wereldwijd vijfduizend banen verdwijnen en moet ten minste 1 miljard dollar aan besparingen opleveren.

Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt bij de publicatie van de vierdekwartaalcijfers.

De maatregel vloeit voort uit de zwakke marktomstandigheden waar Shell mee kampt. ,,De olieprijzen zijn hoger dan een jaar geleden, maar de gasprijzen en raffinagemarges zijn fors gedaald als gevolg van de zwakkere vraag en het hoge voorraadniveau in de industrie”, aldus bestuursvoorzitter Peter Voser. Hij verwacht geen snel herstel van de economie en noemt de vooruitzichten voor dit jaar onzeker.

De extra ontslagen zullen onder meer plaatsvinden in de zogeheten divisie downstream, waar raffinage, chemie en de verkoop van olieproducten onder vallen. Vanwege de zwakte in downstream heeft Shell in het afgelopen jaar al voor 1,2 miljard dollar aan onderdelen van die divisie verkocht, waarmee het totaal aan desinvesteringen over de afgelopen vijf jaar op 11 miljard dollar komt.

Het einde is nog niet in zicht. Begin dit jaar kondigde Shell plannen aan om een raffinaderij in Canada te sluiten, die een capaciteit heeft van 130.000 vaten per dag. Shell neemt in de loop van dit jaar nog eens 560.000 vaten aan raffinagecapaciteit, 15 procent van het totaal, onder de loep.

Shell rapporteerde donderdag over het vierde kwartaal een nettowinst van 1,96 miljard dollar in vergelijking met een nettoverlies van 2,8 miljard dollar een jaar eerder.

Op basis van geschatte actuele kosten, de maatstaf die Shell zelf hanteert, bedroeg de winst 2,77 miljard dollar tegenover 3,88 miljard dollar een jaar eerder. Hier rekenden analisten in doorsnee op 2,89 miljard dollar.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.