Schoonmakers starten domino-actie

0

Schoonmakers voeren vanaf maandag actie voor een goede cao.

Het wordt een domino-actie, die klein begint, maar zich allengs uitbreidt, aldus FNV Bondgenoten.

De eerste schoonmakers leggen maandagmiddag het werk neer op een tiental werkplekken. Dinsdag en woensdag volgen er meer en voor donderdag staat een protestactie bij een grote opdrachtgever in Amsterdam op het programma, aldus vakbondsbestuurder Ron Meyer. Waar precies wil hij nu nog niet zeggen.

Net als bij de 9 weken durende stakingsacties in 2010 richt de bond zich op sectoren waar hij het sterkst staat. Toen werd onder meer gestaakt op treinstations en Schiphol. Evenals in 2010 worden de opdrachtgevers aangesproken, die volgens de bond voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten.

FNV Bondgenoten eist in de cao-onderhandelingen onder andere dat schoonmakers bij ziekte vanaf de eerste dag doorbetaald krijgen. Nu zijn de eerste 2 dagen voor eigen rekening. Ook willen schoonmakers voldoende tijd om hun werk te doen.

Werkgeverskoepel OSB verwijt de bond met onrealistische eisen te komen. Het eisenpakket van Bondgenoten komt volgens OSB neer op een verhoging van de kosten met 12 procent.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.