Schoner, goedkoper en gezonder reizen met het Low Car Diet

0

Veel mensen zijn zo gewend aan hun vaste vervoersmiddel, dat zij er niet bij stilstaan dat er verschillende mogelijkheden zijn om van A naar B te komen. Het Low Car Diet dwingt je om nieuwe vervoersvormen te ontdekken en er zo achter te komen wat voor jou het beste werkt.

Geert Kloppenburg, bedenker van het Low Car Diet, houdt zich al langer bezig met mobiliteit. Zo heeft hij ooit een project gestart om tuktuks naar Nederland te halen en was hij betrokken bij de productie en promotie van elektrisch vervoer. Hij streeft naar duurzaamheid en dat is een van de belangrijkste doelen van het Low Car Diet.

Mobiliteitskaart
Low Car Diet draait om samen met collega’s snel meer duurzame kilometers te maken. Kilometers met minder uitstoot of kilometers die niet gereden zijn door thuis te werken. ‘Cruciaal aan deze actie is dat je zelf kunt kiezen hoe je je “dieet” samenstelt. De een loopt meer, de ander gebruikt vaker het openbaar vervoer. Je ziet vaak dat de NS zegt: “Mensen moeten vaker de trein pakken” en dat fabrikanten van elektrische auto’s vinden dat iedereen elektrisch moet gaan rijden. Tijdens deze actie worden bedrijven juist uitgedaagd om een combinatie hiervan te proberen.’ Met een mobiliteitskaart kunnen medewerkers van een bedrijf dan ook gratis of met korting met verschillende manieren van vervoer reizen.

Duurzaamheid
Duurzaamheid heeft voor verschillende mensen een verschillende betekenis. Voor Geert Kloppenburg is het samen te vatten in drie woorden: ‘Schoner, goedkoper en gezonder. Maar niet alleen wat ‘gezonder’ betreft heeft het Low Car Diet raakvlakken met afvallen. Je moet je levensstijl aanpassen. Fietsend naar het station gaan in plaats van met de auto, zoals je ook je bakje chips ’s avonds voor de tv kunt vervangen door een schaaltje wortels.’

Positief effect
Het initiatief is in de korte tijd dat het in Nederland bestaat snel uitgegroeid. Volgens Kloppenburg komt dat doordat werknemers én werkgevers inzien dat het aanpassen van vervoer naar schoner, goedkoper en gezonder een positief effect heeft. ‘Vooral het onderdeel ‘goedkoper’ mist zijn uitwerking niet. We blijven Nederlanders, dus we moeten kunnen inzien dat we er in onze portemonnee op vooruit gaan. En dat gebeurt als je bewuster gaat reizen.’

Wil jij met jouw bedrijf ook meedoen aan het Low Car Diet? Je kunt je nog tot 1 september inschrijven via de website.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.