Scholing? Vier van de vijf werkenden krijgt het niet

4

Ondanks het feit dat scholing belangrijk is om in de snel veranderende arbeidsmarkt inzetbaar te blijven, blijkt de overgrote meerderheid van de werkenden de afgelopen drie jaar niets te hebben gedaan aan opleiding. Dit is niet alleen zorgwekkend voor de employability, maar ook voor de mismatch op de arbeidsmarkt.

Uit recent onderzoek van Intelligence Group blijkt dat slechts één op de vijf werkenden de afgelopen drie jaar een opleiding heeft gevolgd of een certificaat heeft gehaald. De groep die wel voor scholing kiest, kiest er met name voor om vaardigheden op te doen die hen meer waard maken voor het huidige werk. Opleidingen die zich richten op kennis en vaardigheden die mensen meer kansen bieden op de arbeidsmarkt en/of buiten hun vakgebied, worden door 32 procent gevolgd, en het zijn vooral de werklozen die hiervoor kiezen. Het vergroten van employability van werknemers lijkt bij zowel werknemers als werkgevers niet tot de prioriteiten te behoren.

Arbeidsmarktkansen vergroten

Het blijkt dat met name de kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt geen opleiding hebben gevolgd, zoals werklozen (86 procent), laagopgeleiden (88 procent) en de 50-plussers (86 procent).  Daarbij scoort de groep 50-plussers het slechts op employability. Slechts 29 procent kiest voor opleidingen die hun arbeidsmarktkansen vergroten. Zorgwekkend, want arbeidsmarktkansen worden namelijk allereerst bepaald door de activiteit van een persoon; is de persoon in kwestie werkzaam of werkloos? Daarna door de vraag of er vraag is naar zijn/haar skills en vaardigheden en daarna pas door de leeftijd. Het is dus het ontbreken van skills en vaardigheden die het sterkst discrimineert. Wel laat eerder onderzoek van Intelligence Group zien dat wanneer er sprake is van discriminatie, ruim 60% van de ondervraagden leeftijdsdiscriminatie als reden noemt.

Employability

Volgens Maaike Kooter, projectleider Employability bij Intelligence Group, is de uitkomst van het onderzoek opmerkelijk: ‘De mismatch op de arbeidsmarkt ontstaat vanwege het ontbreken van de juiste skills en opleidingen. Scholing is in deze snel veranderende arbeidsmarkt cruciaal om je arbeidsmarktkansen op peil te houden. Nu blijkt dat de overgrote meerderheid daar de afgelopen drie jaar niets aan heeft gedaan, is dat zorgwekkend voor de employability van de Nederlandse beroepsbevolking, maar ook voor werkgevers die moord en brand schreeuwen om vakmensen die ze niet kunnen vinden.’

Enerzijds lijken de activiteiten en de vaardigheden van een persoon meer te discrimineren dan leeftijd, terwijl anderzijds ook blijkt dat wanneer er sprake is van discriminatie, de meerderheid leeftijdsdiscriminatie als reden noemt. Wat denken jullie hiervan? Ga naar de discussie

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Als je werkloos wordt en je wil je vak bijhouden dan wordt dat moeilijk. Geen studievergoeding via UWV en voor werkzoekende zelf is erg duur en heeft ook al een lager inkomen.
  May be scholingvoucher of korting als iemand in een uitkering en scholing wil volgen.

 2. Ivo Borggreve op

  Ik zie opleiden ook als een soort conditietraining. Je organisatie is fit als je mensen dat ook zijn, dat is een non-stop proces. Als het een onderdeel is van je bedrijfscultuur om op te leiden dan lukt dat goed. Uit dit onderzoek komt het beeld naar voren dat men er op wacht totdat er geen plaats is voor de, door beide partijen veroorzaakte situatie, van een on-fitte medewerker.

 3. Wilga Janssen op

  De onderstaande zin triggerde mij. Ik zou graag een onderbouwing met onderzoeksgegevens zien.:

  arbeidsmarktkansen worden namelijk allereerst bepaald door de activiteit van een persoon; is de persoon in kwestie werkzaam of werkloos? Daarna door de vraag of er vraag is naar zijn/haar skills en vaardigheden en daarna pas door de leeftijd. Het is dus het ontbreken van skills en vaardigheden die het sterkst discrimineert.

 4. Dick Klinkhamer op

  @Wilga, als je deze stelling trouwens consequent doortrekt is het hebben van werk of niet de meest discriminerende factor.