‘Schaf nul-urencontract zo snel mogelijk af’

9

Nul-urencontracten moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft. Dat vinden werkgeversvereniging AWVN, de CNV vakcentrale , detacheerders en uitzendbureaus, zo bleek op een bijeenkomst in het SER-gebouw over de toekomst van de flexibele arbeidsmarkt.

Een nul-urencontract is de minst zekere vorm van werk en geeft flexibel werken een slechte naam, daar waren aanwezigen zoals CNV voorzitter Jaap Smit en Hans van der Steen (AWVN) het over eens. ‘Voor studenten die willen bijverdienen kan volgens hen een nulurencontract prachtig zijn, voor iemand wiens broodwinning het betreft, is het een ongelukkige juridische constructie.’

Duurzaam

Onder de aanwezigen bleek veel steun te zijn voor het ‘verduurzamen’ van de flexbranche. Gastheer Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) vertelde dat de regering openstaat voor creatieve suggesties om flexibele arbeid beter te organiseren. Hij benadrukte dat flexwerkers toch tenminste pensioenopbouw en sociale zekerheid zouden moeten hebben. Jaap Smit (CNV): ‘Uitzendkrachten worden nu soms in een paar dagen tijd op straat gezet. Waar een flexwerker behoefte aan heeft is zicht op continuïteit en mobiliteit. Zodat je verder kunt. Flex is nu te ‘flex’’

Scholingsfonds

Prof. Ton Wilthagen van de Universiteit van Tilburg ziet zulke situaties graag op korte termijn veranderen: ‘Nederland heeft, mede als gevolg van de crisis, fundamentele vernieuwingen op de arbeidsmarkt nodig. Maar niet alles kan in deze tijd van de werkgevers komen. Een universele oplossing is nodig, een aanvullende basisvoorziening. Ik pleit voor een nationaal scholingsfonds, waarmee de werknemer onafhankelijk van zijn contractvorm toegang heeft tot opleiding .’ Hans van der Steen van AWVN wil ook de rafels van de flexmarkt bijknippen. ‘Daar bedoel ik mee: secundaire arbeidsvoorwaarden ook voor flexwerkers toegankelijk maken en nul-urencontracten afschaffen.’

Vervolg

Volgens Sieto de Leeuw van Randstad moet de discussie nu een concreet vervolg krijgen. ‘We moeten uit de impasse komen. Samen kunnen we snel een aantal uitwassen aanpakken. Ik denk dan in eerste instantie aan het aanpakken van onbeperkte tijdelijke contracten.’ Pieter Molijn van detacheerder Meurs & Molijn: ‘Iedereen is het er wel over eens dat je in flexkrachten moet investeren.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. Vergis je niet, heel veel moeders en ‘oudere’ zorgmedewerkers willen vaak alleen maar een 0 uren contract. Zij werker vaak voor de extraatjes en kunnen op deze maniet prive en werk goed combineren. Niet iedereen over een kam scheren!

 2. Dit zou heel jammer zijn. Bij ons in de organisatie werken nul-urencontracten buitengewoon goed en zijn de medewerkers er ook heel blij mee. Het geeft veel flexibiliteit maar niet alleen voor werkgevers, de werknemers zijn er ook blij mee.

 3. Er worden conclusies vast gesteld die niet getoetst zijn bij personen die het aan gaat.
  Eerst een conclusie: jongeren willen niet jaren bij ??n werkgever werken. Dus jaarcontracten is van deze tijd (vraag het aan personen zelf) Velen willen misschien wel langer vast werken.

  Nu 0 uren contracten niet goed. (zie reaktie boven ook dit gaat niet voor iedereen op)

  Vrouwen moeten meer werken. (kinder opvang wordt gestimuleerd en belasting technisch teruggave. Hoei bezuinigen, sorry vrouwen het probleem is voor jullie. Kinderopvang onbetaalbaar maar wel een baan.
  Voor veel vrouwen is een 0 urencontract misschien juist wel een uitkomst.
  je kan ja/nee zeggen als ze je vragen te komen werken afhankelijk van je thuissituatie
  Dus voor en nadelen waar je zelf voor kiest

 4. Hoezo urencontract? Ondanks dat veel werkgevers dit nog gebruiken bestaat dit helemaal niet meer binnen de flex wet.

  na meer dan 3 oproepen binnen 3 maanden heeft de werknemer al rechten opgebouwd

 5. Kleine ondernemers worden gedwongen om naar uitzendbureau’s te gaan en het dubbele te betalen; conclusie: uitzendbranche probeert nieuwe klanten aan zich te binden.

  Let ook goed op: uitzendbranche behoudt WEL alle voordelen vergelijkbaar met nul-urencontracten!!

 6. Nul uren contract moet niet worden afgeschaft omdat het teveel voordelen oplevert voor zowel bedrijven als de personen die hiervan een leuk extraatje willen hebben.

  Wat w?l moet worden afgeschaft, of zelfs bestraft, is de mate waarin werkgevers hun human resource “bezitten”. Veel mensen die 40-urige werkweken hebben onder een nul uren contract zouden een “normaal” contract moeten krijgen. Feit blijft, dat deze regel dan ook weer makkelijk te omzeilen valt door de slinkse werkgever. Ik denk dat het moet worden omgedoopt tot een gelegenheidscontract en met een maximum van 20 uur per week werk.

 7. DE vakbonden kunnen zich beter op hun core business richten: hun achterban steunen bij het opkomen voor hun rechten. Zie @onzin: Na 3 maanden in een bepaalde arbeidsomvang en vlgs ene bepaald patroon te hebben gewerkt kan men aanspraak maken op een contract voor die omvang en dat patroon. Overigens: onze organisatie kent een twintigtal oproepers die hier bewust voor hebben gekozen (nl dit combineren met andere werkzaamheden of zorgtaken) en geen vast aantal uren zou willen werken.

 8. Aafke de Vries op

  Binnen ons (zorg)bedrijf hebben we een eigen inzetbureau. Veel van deze medewerkers willen niet anders dan werken met een 0-urencontract. Als men hier bewust voor kiest wat is daar dan op tegen?
  Ze willen zelf kunnen bepalen op welke dagen ze wel en niet willen werken. Geef ze eens ongelijk als je bv schoolgaande kineren hebt.