Samen netwerken helpt werkloze 55-plusser

4

Netwerkgroepen blijken te helpen om werkloze 55-plussers aan het werk te krijgen. Van de drieduizend mensen die sinds vorig jaar zomer aansluiting vonden bij zo’n groep, heeft inmiddels een kwart een baan gevonden.

De meesten werken in loondienst, een klein percentage is als zelfstandige aan de slag gegaan, zo heeft UWV Werkbedrijf dinsdag gemeld.

UWV begon vorig jaar op kleine schaal met het ondersteunen van 55-plussers in netwerkgroepen. De deelnemers houden regelmatig bijeenkomsten, wisselen ervaringen uit, volgen workshops en helpen elkaar bij het zoeken naar werk. Zij functioneren grotendeels zelfstandig maar krijgen wel begeleiding van een werkcoach van UWV. Zij maken gebruik van elkaars netwerken en benaderen gezamenlijk werkgevers.

Ouderen komen moeilijk aan werk wanneer ze werkloos worden. De Raad voor Werk en Inkomen meldde vorig jaar dat slechts 9 procent van de werkloze 55-plussers binnen een jaar aan het werk komt. De werkloosheid onder 55-plussers is het afgelopen jaar licht gestegen. In andere leeftijdsgroepen daalde de werkloosheid of bleef die even hoog. Eind januari stonden stonden circa 110.000 55-plussers ingeschreven bij UWV.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Ron Tenten op

  Het is natuurlijk te zot dat zo weinig 55-plussers weer aan de slag komen. Deze groep bulkt van de kennis, hebben verantwoorde inzet & werkhouding, veel mensenkennis & levenservaring en willen over het algemeen nog steeds graag leren.
  Wij helpen met onze workshop ‘Word Je Eigen Bedrijf’ door bedrijven & deelnemers bij elkaar te brengen. Een must in deze tijd waarin steeds meer aandacht komt voor de mens achter de medewerker en daar kunnen 55-plussers veel betekenen!

 2. Ik begrijp het niet helemaal, we moeten doorwerken tot 67 jaar en nu al zetten we een groep van 100.000 55+ers buiten spel. Deze groep zal alleen nog maar groter worden. Ja en dan zit je na 3 jaar WW en 30 tot 40 jaar werken toch mooi in de bijstand (als je geluk hebt, en je partner niet werkt) to je 65e.

 3. Albert van Doren op

  Ja al deze mensen worden ontslagen omdat ze te duur zijn. Vervolgens moetn ze weer aan he werk geholpen worden dat doet dan het UWV kost ontzettend veel geld. En de mensen mogen gaan werken ver beneden hun laatst verdiende loon. Er wordt geen rekening gehouden met hun levensstandaard. Daarnaast gaan de maandelijkse lasten gewoon door die worden niet in een keer ook aangepast aan het dan te verdienen salaris.

 4. Okmer Suer op

  Als je er mee te maken krijgt, is het inderdaad bijzonder zuur en onbegrijpelijk. Het zou prettig zijn wanneer de sociale partners (werkgevers, bonden en overheid) hier eens heldere afspraken over zouden maken.