Salarisonderzoek: ambtenaren verdienden bijna 3 procent meer

9

Werknemers kregen er vorig jaar gemiddeld genomen 2,12 procent salaris bij, ambtenaren bijna 3 procent.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar beloningen van 257 functies door weekblad Elsevier en managementadviesbureau Berenschot. Ambtenaren gingen er volgens het onderzoek 2,84 procent op vooruit.

De grootste stijgers het afgelopen jaar gemeten in procenten van het brutosalaris waren wethouders van grote steden met een stijging van 5,83 procent. Hun collega’s in middelgrote steden kregen er 5,73 procent bij. Op de derde plaats staat de heftruckchauffeur met een loonstijging van 4,88 procent.

Bij de snelste stijgers delen de kassajuffrouw en de vakkenvuller de tiende plaats met een salarisverhoging van ieder 4 procent.

Van de gemeten beroepen verdiende een voorzitter van de raad van bestuur van een middelgrote organisatie het meest met een gemiddeld inkomen van 406.000 euro per jaar. Gevolgd door een lid van die raad van bestuur met 310.700 euro. De derde plaats is voor een algemeen directeur van een middelgrote organisatie die gemiddeld genomen 236.000 euro verdiende.

Burgemeesters van grote steden deden in 2009 hun intrede in de top tien van de hoogste inkomens. Met een gemiddeld salaris van 144.200 euro klommen zij van plaats 11 naar plaats 8. De directeur inkoop viel uit de top tien.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

9 reacties

 1. Vreemd… Ik ben zelf ambtenaar (gemeentehuis) en de laatste salarisverhoging heb ik in juni 2008 gehad n.a.v. de nieuwe CAO.
  Sindsdien heb ik er niets meer bij gekregen, dus ik vraag me af waar de cijfers uit dit stuk dan op gebaseerd zijn.

 2. Gemeenteambtenaar op

  Ik deel bovenstaande mening volledig! Gemeenteambtenaren staan al twee jaar op de 0-lijn, m.a.w. geen cent erbij. Ons kacheltje moet ook blijven branden hoor!

 3. Ik word ambtenaar maar het verbaasde mij hoe gemakkelijk het allemaal gaat met inschalingen enzo. Dat wat ik tot op heden heb gezien en de verhoudingen tot het bedrijfsleven hebben ambtenaren volgens mij niet zo veel te klagen …

 4. Hennie Prommenschenckel op

  Op deze manier krijgen de ambtenaren weer een slechte naam. Niets erbij gekregen en dan zo’n berichtgeving.

 5. Pietje Precies op

  Voor een betere berichtgeving terzake verwijs ik naar de volgende naar de berichtgeving op de wesite van republic. Helaas mag ik volgens de P&O actueel deze link niet hier plaatsen!!!!

 6. Een alles over een kam bericht. Grote letters AMBTENAREN alsof alle ambtenaren dezelfde CAO hebben. Een goed voorbeeld van goedkoop scoren ten koste van een bepaalde groep. Zelf ben ik defensieambetenaar en ik kan u verzekeren dat zowel de burger medewerker als de militair bij defensie het afgelopen jaar aanzienlijk minder loonstijging hebben gezien dan in het artikel wordt voorgesteld.

 7. Zo, behoorlijk wat ambetaneren die reageren. Even een bericht vanuit marktsector: Heren en dames van de overheid. Ik heb er geen problemen mee dat jullie salarissen zo zijn gestegen en dat dat gebeurt met de IB die ingehouden wordt over mijn salaris. Waar ik wel een probleem mee heb, is dat de kwaliteit van jullie dienstverlening niet in verhouding staat tot deze buitensprorige loonsverhoging. Derhalve pleit ik voor loon naar meetbare prestatie. kpi’s zijn een procentuele vermindering van de bureaucratie, klantgerichtheid, budgetbeheersing, effectieve besteding van gemeenschapsgeld etc..

  Nogmaals de CAO verhoging is niet relevant. Het gaat mij om de prestatie die daar tegenover staat.

  mvgr,

 8. Dat laatste bericht was voldoende om ze stil te krijgen. Dat ze ook nog moeten werken en presteren viel ze in het verkeerde keelgat. Een ambtenaar is iemand die vind dat hij/zij het verdient heeft om niets te doen en ons zuur verdiende geld in te pikken. Als het economische slechter gaat dan stelen ze nog meer in plaats van dat ze inleveren, zoals het hoort. Weg met de ambtenaren, opruimen en net als de regering 1x per 4 jaar vervangen met goedkope krachten. Laat die oude luie garde maar vieze handjes krijgen met een minimum salaris! Weg ermee!