RWI: Onvervulde vacatures remmen economische groei

20

Openstaande vacatures die moeilijk vervulbaar zijn, zorgen voor een rem op de economische groei.

Dat stelt de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) dinsdag in zijn Arbeidsmarktanalyse 2011.

Niet de juiste kennis en competenties
De vacatures worden duidelijker zichtbaar nu de economie enig herstel laat zien. Ze zijn moeilijk in te vullen, omdat beschikbare mensen niet de juiste kennis en competenties hebben waar werkgevers naar zoeken.

Onvervuld 
Daardoor blijven vacatures onvervuld en werklozen aan de kant. Binnen een sector kan hierdoor de hele werkgelegenheidsontwikkeling stagneren.

Vergrijzing
De Arbeidsmarktanalyse 2011 laat zien dat de vergrijzing niet het einde betekent van de werkloosheid. Op delen van de arbeidsmarkt zal de vergrijzing tot problemen leiden, in bepaalde sectoren kunnen specifieke tekorten ontstaan, aldus de website van het RWI. "Dit kan de werkgelegenheidsontwikkeling binnen de sector stagneren, zoals bij de vorige hoogconjunctuur bijvoorbeeld het geval was in de metalektro. Uiteindelijk kan dit gevolgen hebben voor het geheel van de arbeidsmarkt. Het gevaar bestaat dat economisch herstel al snel zal worden afgeremd door specifieke tekorten op de arbeidsmarkt. Het ontbreken van de een betekent daardoor blijvende werkloosheid voor de ander.Om dat te voorkomen is een krachtig arbeidsmarktbeleid nodig, gericht op productieve participatie, kwalificatie en allocatie."

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

20 reacties

 1. Jos Driessen op

  Zolang werkgevers op leeftijd en afkomst selecteren in plaats van op kennis en kunde, zolang werkgevers op papieren diploma’s in plaats van op verworven competenties selecteren, zolang zullen veel functies onvervuld blijven.
  Daarhelpen geen dure woorden zoals participatie, kwalificatie en allocatie aan.

 2. van 45 tot 65..zijn nu DIE werkelozen, dus waar praat men nu over, zet die groep weer aan het werk, en alle problemen lossen zich vanzelf op.
  ja, 55plusser.

 3. Ja dat krijg je ervan werkgevers, wat je geeft krijg je uiteindelijk zelf terug 😉

 4. Ik ben het helemaal eens met de vorige sprekers. Waarom is een 45 plusser goed genoeg voor een baan als vrijwilliger maar niet goed genoeg voor een betaalde baan.

 5. Ook al zouden werkelozen geen kwalificaties hebben. Als ze compenties hebben kun je ze laten opleidingen.
  Werkgevers willen daar ook niet aan.
  Je kunt het zien als investering en werknemers aan je binden.

 6. Werkgever: investeer in bij- en nascholing, durf mensen aan te nemen die je intern opleid
  Werknemer: werk aan je aantrekkelijkheid op de arbeidsmarkt (employability, maar da’s ook weer zo’n duur woord)
  Overheid: maak van alle losse subsidies en stimuleringsmaatregelen nu eens EEN geheel waar geen UREN administratie in zitten om het te krijgen als werkgever.

 7. Michiel R?ben op

  Als 51 jarige aan de kant gezet omdat het bedrijf waar ik werkte in “zwaar weer” zat Uk ben hoog geschoolde en bijgeschoold in de tijd dat ik werkloos was. Nu ben ik 53 en na de zoveelste vruchteloze sollicitatie begin ik toch wel heel duidelijk te zien dat ze de oudere zeer ervaren werknemer niet willen hebben zelfs met bijscholing. Een kennis van me kon me in vertrouwen zeggen (eigenaar van een detacherings bureau) dat de factor leeftijd, arbeidskosten en pensioenafdracht momenteel zorgt voor een leger mensen die capabel genoeg zijn maar niet aangenomen worden omdat ze simpelweg te duur zijn.

  Het is dus nog steeds een gewoon kostenprobleem. Maar dat zul je ze niet horen zeggen. Het is doodzonde van mijn productiviteit. Ik heb zoveel energie over. In de tijd dat ik voor mijn laatste werkgever werkte had ik een gemiddelde ziekmelding van tussen de 1 en 3 dagen per jaar. Hoeveel dagen heeft de gemiddelde 30er per jaar. Bovendien heb ik door mijn situatie 4 kinderen en een groot huis met hypotheek de verantwoording samen met mijn partner voor een substantieel bedrag per maand. Daarvoor wil je graag je aandeel leveren aan het economisch proces. Ik betaal nu nog steeds mijn eigen pensioennkosten. Dat heb de laatste 20 jaar al gedaan. Misschien moet er een kosten analyse aan mijn cv toegevoegd worden zodat de calculerende werkgever kan zien dat het niet zo duur is om mij in te huren.

  Een oud Nederlands gezegde is de kosten gaan voor de baten uit. Maar daar kun je ook in doorslaan. In mijn geval heeft het bedrijf helemaal niet het dreigende faillissement bereikt. Sterker nog ze hebben gewoon ordinair gesneden in de loonkosten en gebruik gemaakt van de economische tegenwind. Op mijn stoel zit alweer een andere veel jongere werknemer.

  Ik blijf ondanks bovenstaande overtuigd van mijn kwaliteiten en zal blijven zoeken naar het bedrijf dat wel wil investeren in een serieuze hardwerkende medewerker die zelden ziek is en niet te beroerd om een uurtje door te werken als de klus af moet. Kwaliteit komt toch bovendrijven…

 8. Dat is in eigen mes vallen van de werkgevers. Want zij waren/zijn degene die de arbeidsmarkt frustreerden.

 9. Dat is in eigen mes vallen van de werkgevers. Want zij waren/zijn degene die de arbeidsmarkt frustreerden.

 10. Misschien wordt er door de organisaties te scherp naar de kennis en competenties gekeken voor hun specifieke branche.
  Daarmee bedoel ik: als een sollicitant al ruimschoots ervaring opgedaan heeft binnen zijn/haar vakgebied hoeft niet alle kennis en ervaring altijd naadloos aan te sluiten. Het gaat er immers om of de kandidaat de functie zou kunnen vervullen. Tegenwoordig moet aan alle eisen worden voldaan, voordat men overgaat tot indiensttreding. Ook merk ik vaak dat organisaties zoeken naar kandidaten uit de eigen branche (soort werknemertje pikken bij concurrerende organisaties), terwijl het juist heel verhelderend en met een ?frisse wind? kan werken als je juist kiest voor een competente medewerker met ruime vakkennis en misschien nog niet zo veel ervaring in jouw sector, maar wel bereid is om dit eigen te maken. De sollicitanten reageren namelijk niet alleen omdat zij een (andere) baan zoeken, maar ook omdat zij graag eens in een andere sector werkzaam willen zijn. Vergeet niet dat als je jaren en jaren in dezelfde sector werkzaam bent geweest het ook wel eens goed is en verfrissend werkt om iets anders te gaan doen. Mensen raken uitgekeken op het kringetje waar ze nu steeds in blijven hangen. Nog te vaak merk ik dat sollicitanten in hokjes worden geduwd waar ze eigenlijk niet meer willen zijn. Ze worden niet aangenomen, omdat ze gereageerd hebben op een functie in een andere sector. Dat is jammer, want je krijgt er enorm gemotiveerde medewerkers door.
  Dus dames en heren HRM?ers: prik er nu eens echt doorheen!
  Voorbeeld: een secretaresse. Als een secretaresse haar vak verstaat kan ze in principe in iedere branche werkzaam zijn. Ze heeft immers haar vak, secretaresse, goed uit te voeren. De specifieke en bedrijfsgerelateerde kennis en ervaring is nieuw, maar wordt snel opgepakt door de nieuwsgierigheid en interesse, al getoond doordat de kandidaat op de vacature heeft gereageerd.

 11. Ik ben het 100 % met Jos Driessen eens. De werving en selectie van personeel is nog steeds van een droef, amateuristisch niveau. Echt Nederlands dus.

 12. Leeftijd is wat mij betreft een non issue dat te pas en te onpas gebruikt wordt. Geen enkele werkgever wil alleen maar jongeren in dienst net als alleen oudere werknemers geen optie is kijkend naar de problemen die dit (nu al) oplevert bij de Rijksoverheid. Het werkelijke probleem dat ik wekelijks ervaar zijn arbeidsvoorwaardelijke eisen die niet passen in het huidige tijdsbeeld of niet in verhouding zijn tot wat men kan.
  Vaak heeft deze groep langere tijd bij een werkgever gezeten, is daar stil blijven staan qua ontwikkeling iets dat je niet alleen de werkgever kan verwijten maar men is wel qua salaris blijven stijgen. Bereidheid om concessies te doen op arbeidsvoorwaarden is relatief laag en dat kan men zich ook vaak permitteren door de (vaak riante) afkoopregelingen. Echter hoe langer men uit het arbeidsproces is hoe kleiner de kansen worden op de arbeidsmarkt. Er zijn altijd uitzonderingen op het voorgaande maar die nemen wij als bedrijf ook zonder problemen aan!

 13. We praten hier inderdaad over de groep 45/65 waartoe ik ook behoor. Veel diploma’s, meer dan 20 jaar ervaring, en door de crisis sinds januari zonder werk. Vele sollicitatiebrieven later nog niet eens op gesprek uitgenodigd. Mijn invulling : Te oud en dus te duur.

 14. Jan Kloosterman op

  Ik ben 56 jaar, vanaf 1 mei in de uitkering maar wil graag werken. Bedenk een stimuleringsmaatregel voor werkgevers om ervaren mensen boven de 45 jaar weer snel aan het werk te krijgen. Het is doodzonde dat ervaren mensen aan dee kant staan.

 15. Mijn ervaring is dat oudere werkzoekenden (vaak met lange dienstverbanden achter de rug) moeite hebben met het solliciteren zelf. Te korte CV’s, te weinig aansprekende brieven. Is dat de bescheidenheid van een generatie? Mijn indruk is dat jongeren zichzelf sneller en makkelijker verkopen en ook gewend zijn dat te moeten doen. Een andere reden kan zijn dat het te lang geleden is dat men heeft moeten solliciteren en onvoldoende weet hoe dit goed te doen.
  Wat ik ook meemaak is dat ouderen in gesprekken wel prat gaan op hun ervaring, maar soms echt met verouderde aanpakken/principes aan komen zetten die niet meer past in de huidige tijd.

  Ik geloof er best in dat het moeilijk is voor ouderen om aan de bak te komen en probeer hier dus ook allert op te zijn. Wat echter overeind blijft is dat we altijd blijven zoeken naar de beste kandidaat. Ik nodig de oudere generatie uit om niet te snel te roepen ” ik ben zo ervaren”. Het is ook een must om aangesloten te zijn bij nieuwe aanpakken/ ontwikkelingen etc…

 16. Ik denk dat er sprake is van een complex aan factoren waardoor oudere werkzoekenden moeilijk werk vinden. De meeste factoren zijn hierboven al genoemd. Bijvoorbeeld dat de werkgever naar de ideale kandidaat zoekt, oudere werknemers zijn duurder etc. etc.

  Maar ik denk dat het uiteindelijk toch de stigma’s zijn die de oudere werkzoekende (50+) nekt. Daarbij heb ik het gevoel dat het vooral tijdgenoten, andere 50-plussers zijn, die van mening zijn dat oudere werkzoekenden geen aantrekkelijke werknemers zijn. Zijn er meer mensen die dat gevoel hebben?

  Verder, waar ik zelf als HRM’er tegenaan liep, was dat de HR-afdeling wel de voordelen zag van de oudere werknemer, maar de leidinggevenden niet. En de leidinggevende besliste uiteindelijk wie er wordt aangenomen. Alle argumenten ten spijt, het lukte meestal niet om de leiding ervan te overtuigen ook oudere werkzoekenden aan te nemen.

 17. Result!Communicatie op

  Ik geloof niet dat er een ??nduidige oplossing is voor de arbeidsmarktproblematiek. Vanuit de werkgever bezien is het heel redelijk dat gevraagd wordt naar up-to-date kennis en energieke medewerkers. Voor medewerkers ligt er de taak zich continue te blijve ontwikkelen.

  Anderzijds vraag ik mij wel af hoe een werkgever van 45-50+ tegen zichzelf aankijkt vanwege zijn leeftijd; vind hij zichzelf ook niet meer echt van toegevoegde waarde omdat hij deze leeftijd heeft bereikt? Is het eigenlijk tijd om zijn bedrijf los te laten en een jongere werkgever het over te laten nemen?

  Of is de werkgever van 45+ van menig dat hij nog veel kan betekenen voor zijn bedrijf. Misschien juist vanwege de kennis en ervaring die hij heeft opgedaan?

  In dat geval kan het geen kwaad eens goed in de spiegel te kijken: “wat is mijn personeelsbeleid en geef ik de oudere werknemer wel een eerlijke kans om zijn/haar werkervaing en kennis in te zetten”.?

  Werkgevers, bij deze een oproep om uzelf te spiegelen en op zoek te gaan naar eerlijke antwoorden.

  Werkzoekenden: bij deze een oproep om uzelf te spiegelen qua flexibiliteit, inzet en motivatie.

  De arbeidsmarkt, dat zijn wij samen !

 18. Werkgevers zoeken hoofdzakelijk naar mensen van de concurrent, Dan zijn de nieuwe werknemers sneller rendabel. Dus ook al heb je de juiste bagage en opleiding je wordt niet eens uitgenodigd voor een gesprek!!