RWI: onderzoek hoeveel ouderen baan willen

4

Een groot deel van de 55-plussers zonder baan wil of kan naar eigen zeggen niet meer werken. Maar onduidelijk is hoeveel onder hen eigenlijk wel een baan zouden willen, maar de moed hebben opgegeven.

Daarom roept de Raad voor Werk en Inkomen gemeenten op daarnaar onderzoek te doen.

,,Het is belangrijk inzicht te krijgen op de omvang van die groep ontmoedigden”, aldus de RWI donderdag. Nederland telde in 2009 ruim 2,1 miljoen mensen in de leeftijd van 55 tot 65, van wie ongeveer 1 miljoen een baan hadden. Van de 1,1 miljoen ouderen zonder betaalde baan, gaf 90 procent aan niet (meer) te willen of kunnen werken.

De RWI denkt dat onder de 55-plussers met een bijstanduitkering ,,ontmoedigden” te vinden zijn. Werkloze ouderen komen moeilijk aan het werk en wanneer mensen al vaak zijn afgewezen, geven zij de hoop op.

Van de ruim 100.000 55-plussers die actief op zoek zijn naar een baan, vindt op jaarbasis maar 9 procent werk. Daarbij geldt: hoe ouder, hoe minder kans. En naarmate mensen langer thuis zitten, neemt de kans op succes ook af.

Negatieve beeldvorming speelt de oudere werkloze parten. Bij werkgevers bestaat het idee dat ouderen minder productief en minder flexibel zijn, en vaker ziek. Het is belangrijk die onjuiste beeldvorming weg te nemen, aldus de raad.

De 55-plusser zelf kan volgens de RWI zijn kans op werk vergroten door de mogelijkheden van internet goed te verkennen en actief te netwerken.

Lees ook:
> Ouderen die vooruitkijken, werken langer
> CPB: flexibele arbeidsmarkt voor ouderen
> Meer 55-plussers aan het werk

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Ik ben 55, net. Ik wil graag werken en solliciteer veel. Ik kom er helaas niet tussen, terwijl ik de afgelopen 3 jaar actief ben geweest met verschillende opleidingen (daarvoor trouwens ook). HBO digitale communicatie, grafisch vormgeven. En ik heb net vandaag te horen gekregen dat ik mijn examen gebarentaal (ik werk 12 uur bij GGMD) heb gehaald. Omdat ik graag mijn bijdrage wil leveren aan de maatschappij en het me niet lukt om in loondienst de kost te verdienen, heb ik het besluit genomen om per 1 januari als ZZP-er van start te gaan. Whatever!

 2. @Hiltje, gefeliciteerd met je stap om zelfstandig te worden, een dappere beslissing waarmee je laat zien flexibel te zijn. En gefeliciteerd met je examen gebarentaal.
  Jouw verhaal en dat van de anderen in mijn omgeving , laat zien dat het niet gaat om niet-willen, maar om niet de kans krijgen…
  En niet-willen wordt ook be?nvloed door niet de kans te krijgen, oftewel ontmoedigt raken of gewend raken aan de situatie.

 3. Frans van Oostrum op

  Inderdaad! Je moet erg veel geluk hebben.
  Zelf ook al enige jaren tevergeefs geprobeerd om weer aan een betaalde baan te komen.
  Ondanks omscholing. Nu als vrijwilliger aan het werk. Als 57-jarige kun je het blijkbaar wel helemaal vergeten betaald aan het werk te kunnen.

 4. Ik moest als zestigjarige nog op zoek naar ander werk en heb dat binnen 2 maanden gevonden. Echt geen kwestie van geluk (nou ja, ’n beetje dan), maar vooral van doelgericht en systematisch te werk gaan. Netwerken en internet goed gebruiken en een beetje spelen met het CV. Vier jaar eerder had ik 3 maanden nodig en werd ik gevonden en uitgenodigd. Als je het goed weet aan te pakken lukt het ook.