Ruim helft P&O’ers wil andere baan

0

Iedere maand peilt de redactie van P&Oactueel de mening van HR-professionals in Nederland over een actueel thema. Deze maand de vraag: bent u momenteel op zoek naar een nieuwe baan?

Een merkwaardige paradox is het: enerzijds verliezen toenemende aantallen mensen hun baan, anderzijds is er nog steeds sprake van een gespannen arbeidsmarkt. Ondertussen blijven onze persoonlijke verlangens en ambities niet stilstaan, en dus is het ook voor onszelf de vraag: wel of niet op zoek naar die ene fantastische HR-functie? Het lastige daarbij is dat de arbeidsmarkt voor HR-personeel er niet bijster goed bijligt. Uit onderzoek van onder andere vacaturesite Monsterboard blijkt dat er een stevige krimp in het aantal vacatures voor HR-functies te zien is.

Andere baan

Toch blijkt uit ons eigen onderzoek onder 256 HR-respondenten dat maar liefst 59 procent van de HR-professionals op zoek is naar een andere baan. Een op de vijf doet dat actief en wil het liefst nog voor de zomer van baan switchen, de rest (38 procent) is latent op zoek en neemt langer de tijd voor een zoektocht. Voor één op de drie is het ook goed om pas over een jaar of langer van baan te veranderen.

Wat opvalt is dat, ondanks de focus van de meerderheid op de langere termijn, vier op de tien P&O’ers toch al aan het solliciteren zijn. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de meeste respondenten aangeven zich nog aan het oriënteren te zijn op een nieuwe functie: men informeert het netwerk en print alvast de eerste vacatures uit. Een enkele keer komt het daarbij tot het schrijven en versturen van een serieuze brief.

Motieven om te veranderen

De twee belangrijkste motieven om van baan te veranderen zijn doorgroeien in de functie (36 procent) en een zoektocht naar een betere werk-privébalans (14 procent). Toch blijkt uit de open antwoorden dat de redenen waarom respondenten van baan willen veranderen redelijk divers zijn. Een van de ondervraagden geeft aan enerzijds een beter salaris te willen en anderzijds wel een andere baan te moeten zoeken: ‘Ik heb momenteel een jaarcontract waarvan opzegging aan het eind van de periode niet ondenkbaar is wegens de huidige crisis’. De recessie is overigens voor meer mensen reden om de vacaturesites extra goed in de gaten te houden. Een ander veelgenoemd motief om van baan te willen veranderen is de onprettige werksfeer bij de huidige werkgever. Een van de respondenten geeft bijvoorbeeld aan: ‘Na zeven jaar is het weer eens tijd voor wat anders… Bovendien is er gereorganiseerd, waarbij ik hetzelfde werk voor minder geld doe. Met een leidinggevende die alleen maar naar beneden haalt: ‘maar verder waardeer ik je wel.’

Waarom niet veranderen?

Natuurlijk zijn er ook HR-managers en P&O-medewerkers die goed op hun plaats zitten en niet kijken naar een verandering van functie. Uit ons onderzoek blijkt dat 43 procent momenteel geen enkele behoefte heeft om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Gevraagd naar het waarom, geeft maar liefst 63 procent van de ondervraagden aan momenteel een prima baan te hebben. Daarnaast is 29 procent het afgelopen jaar al eens van baan veranderd en schat 1 procent de kansen slechter in omdat er momenteel minder functies zijn. Uit de open antwoorden die respondenten konden geven, blijkt dat bovendien een flink aantal niet op zoek is omdat ze recentelijk voor zichzelf zijn begonnen.

Verleidelijk

Toch wijzen de respondenten niet alle functies zomaar af. Op de vraag voor welke baan of carrièremogelijkheid men alsnog van gedachten zou willen veranderen, kwamen dan ook de meest diverse antwoorden. De meesten zouden – als een andere baan dan toch moest- wel in beweging willen komen voor een stevige promotie of een betere baan. Velen willen stijgen in de hiërarchie, maar voor sommigen gaat het primair om eigen ontwikkelingsmogelijkheden en de mogelijkheid om vaker te doen wat men leuk vindt. Een van de respondenten schrijft: ‘Ik wil een overstap naar een kleinere organisatie waarbinnen ik de volledige HRM aansturing heb. De combinatie met leidinggeven aan en vakinhoudelijke inbreng op strategisch niveau binnen een kleine organisatie trekt me aan.’

Andere motieven zijn:

  • dichter bij huis werken (maar dan wel met behoud van functie en salaris);
  •  verder van huis werken (een internationaal avontuur waarbij de verandering niet direct goed voor de carrière hoeft te zijn)
  • het opstarten van een eigen zaak.

Verder schreef een van de respondenten alleen van baan te willen veranderen wanneer hij of zij strandstoelen kon gaan verhuren op de Bahama’s. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat maar liefst 95 procent van u wél in de HR-sector wil blijven werken na een eventuele overstap.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.