Ruim 1,5 miljoen euro terug naar WW-starters

0

Uitkeringsinstituut UWV stort in totaal ruim 1,5 miljoen euro aan terugvorderingen, boetes en rente terug aan werklozen die met behulp van WW-uitkeringen een eigen bedrijf zijn begonnen.

Dat heeft minister Henk Kamp (Sociale Zaken) maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Begin dit jaar stelde de Nationale ombudsman dat het UWV enkele jaren geleden WW-starters mogelijk op het verkeerde been heeft gezet in de voorlichting over de gewerkte uren die ze moesten opgeven. Daardoor kregen de zelfstandige ondernemers later, na koppeling van bestanden tussen het UWV en de Belastingdienst, te maken met terugvordering van uitkeringsgeld en boetes.

Om mogelijke fouten te herstellen, konden ondernemers hun dossier opnieuw laten bekijken. Tot 1 oktober zijn er 1757 herzieningsverzoeken bij het UWV binnengekomen, zo blijkt uit de tweede tussenstand van de herzieningsoperatie onder leiding van oud-burgemeester van Tilburg Ruud Vreeman. Tot nu toe hebben 283 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) gelijk gekregen en zijn 333 verzoeken definitief afgewezen.

Half augustus had Sociale Zaken in een eerste tussenstand al aangegeven dat er ruim 410.000 euro wordt teruggestort.

Lees ook:
> Donner wil alle gedupeerde WW-starters helpen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.