‘Ruim 12.000 leerwerkbanen op de tocht’

1

Ruim 12.000 zogeheten leerwerkbanen komen op de tocht te staan als het kabinet de subsidieregeling voor afdrachtvermindering in het onderwijs verandert.

Dat zeiden verscheidene uitzendorganisaties donderdag. Volgens hen zorgen de nieuwe regels er onder meer voor dat er geen geld meer is voor opleidingstrajecten van uitzendondernemingen.

Worden de regels doorgevoerd, dan gaat de subsidie van circa 30 miljoen euro niet naar de uitzendondernemingen, maar naar de opdrachtgevers van die branche. ,,Wij als uitzendondernemingen investeren in deze jongeren, zijn de werkgever, bieden contacten aan en nemen ook nog de begeleiding, risico’s en kosten op ons", aldus Hans Kamps, voorzitter van branchevereniging ABU. ,,Met het wegvallen van het directe recht op subsidie gaat de minister voorbij aan de grote scholingsrol die de uitzendbranche inneemt."

Kamps wordt in zijn pleidooi gesteund door meerdere branchegenoten zoals FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen, Stichting Opleiding & Ontwikkeling Uitzendkrachten (STOOF) en onderwijsorganisatie MBO Raad. Zij denken dat met de nieuwe regels jongeren zonder startkwalificatie op achterstand worden gezet. Ook wordt de rol van uitzendorganisaties door het kabinet ontkend en zorgen de nieuwe regels voor onnodig veel administratieve rompslomp.

Om zijn woorden kracht bij te zetten biedt Kamps, namens de verschillende organisaties, donderdag een petitie aan aan Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt van regeringspartij CDA. Half november debatteert de Kamer over het wetsvoorstel. ,,Ik ga ervan uit dat een verstandige Tweede Kamer de beoogde wetgeving corrigeert", aldus Kamps.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Jeroen de Vries op

    Dit is inderdaad een erg slechte ontwikkeling. Wij besteden als organisatie enorm veel geld aan opleidingen. Wat is eigenlijk precies de redenering van de regering om alleen organisaties binnen het uitzendwezen hiermee te treffen? Deze ontwikkeling staat ook haaks op de onderwijs doelstellingen van de regering!
    Dit is echt niet wenselijk, laat je stem horen!