Roteb moet 500 mensen aan een baan helpen

0

Het wordt nog een hele klus om in Rotterdam duizenden werklozen aan een baan te helpen.

De Rotterdamse reinigingsdienst Roteb hoopt dit jaar zeker vijfhonderd werklozen door intensieve begeleiding aan het werk te krijgen. Maar wethouder Dominic Schrijer en Rotebdirecteur Marlin Huygens erkennen dat de banen voor herintreders niet voor het oprapen liggen. Ze zien desondanks voor hen voldoende kansen.

Bestrijden werkloosheid met minder subsidie

Schrijer (PvdA) toonde vorig jaar torenhoge ambities op het gebied van bestrijding van de werkloosheid. Mensen die niet willen werken, raken op termijn hun uitkering kwijt. In Rotterdam zitten circa 30.000 mensen in de bijstand. Onder meer de Roteb ontvangt subsidie om mensen in een traject te krijgen opdat zij op termijn weer aan het werk of naar school kunnen gaan. Dit jaar moeten bij Roteb drie- tot vierduizend van dergelijke trajecten beginnen.

Maar Schrijer en Huygens zien ook dat door de bezuinigingen bij gemeente en rijk daarvoor steeds minder subsidie is. “Het zou kunnen zijn dat je een risico loopt dat mensen buiten de boot gaan vallen en dat er meer wordt geïnvesteerd in mensen die kansrijker zijn op de arbeidsmarkt. Je kan iedere euro maar een keer uitgeven”, aldus Huygens.

Toch is ze ervan overtuigd dat het Rotterdamse bedrijfsleven banen voor herintreders moet herbergen. “Het is daarom belangrijk dat we als Roteb goed weten wat er speelt op de markt en welke vraag er naar wat voor mensen is.” Huygens ziet voor de herintreders de komende jaren veel kansen in de detailhandel, maar ook in de zorg. Schrijer: “Er zijn voldoende banen in bijvoorbeeld de catering en de horeca. Maar bedrijven willen goed opgeleide mensen. Daar zorgt Roteb voor.”

Roteb

Mede om nieuwe kansen op de arbeidsmarkt beter te benutten, presenteerde Roteb een aantal nieuwe bedrijfsnamen. “Roteb wordt vaak geassocieerd met het ophalen van vuil en het schoonmaken. Maar wij doen veel meer dan dat. Met deze nieuwe benaming vergroten we onze herkenbaarheid.” Het gaat daarbij om bedrijfsonderdelen die bijvoorbeeld banen bieden als metaalbewerker, beveiliger of cateringmedewerker.

Lees ook:
> Rotterdam succesvol in aanpak werkloosheid
> Arbeidsmarkt herstelt sneller dan vroeger
> Kabinet bouwt crisismaatregelen in 2011 af

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.