Robotisering al verder dan gedacht?

0

Is de automatisering al verder doorgevoerd dan tot nu toe werd verondersteld? Er blijkt een relatie te zijn tussen het aandeel werkzoekenden en het automatiseringsrisico bij bepaalde beroepen. Zo zijn er relatief veel werklozen in beroepsgroepen met een hogere kans op automatisering.

De arbeidsmarkt in Nederland verandert de komende jaren sterk door robotisering en automatisering. Naar schatting twee tot drie miljoen banen zullen hierdoor verdwijnen, stelde Deloitte eind vorig jaar na onderzoek. Nu heeft het bedrijf verder onderzoek gedaan naar de gevolgen van robotisering en automatisering.

Middelbaar beroepsniveau meeste automatisering

Alle beroepsniveaus worden door automatisering geraakt, maar bij het middelbaar beroepsniveau zal de impact het grootst zijn. Deze beroepsgroep werkt namelijk veelal in banen met een groot risico op automatisering. Binnen deze beroepsgroep is de werkloosheid hoger dan in andere beroepsgroepen. Dit kan betekenen dat de automatisering al verder is dan eerder werd gedacht. Om dit te kunnen bevestigen zijn meer historische gegevens nodig.

Vooral in de provincies Friesland, Limburg en Zeeland zullen relatief veel werknemers te maken krijgen met de gevolgen van robotisering. Dit heeft vooral te maken met het opleidingsniveau van de werkzame bevolking in de verschillende provincies. Zo is in Friesland en Zeeland minder dan 30 procent van de werkzame bevolking hoogopgeleid. In Noord-Holland en Utrecht, de provincies die relatief het minst last zullen krijgen van de veranderende arbeidsmarkt, is dit ruim boven de 40 procent.

Bron: State of the State, onderzoek Deloitte

Lees ook: Hoe we ons voelen als robots ons werk overnemen en Weerstand tegen arbeidsmarkt van de toekomst

Meer weten over de impact op technische ontwikkelingen? Kom dan naar HR goes digital

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.