Rijk wil uitkeringsinstanties clusteren

0

Uitkeringsinstanties UWV, DUO (onderwijs) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gaan vergaand samenwerken.

Dat scheelt veel geld en de dienstverlening kan zo beter op elkaar worden afgestemd. Ook inspecties die werken op het gebied van fysieke veiligheid, gaan meer samenwerken.

Dat heeft minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) maandag geschreven aan de Tweede Kamer. Het kabinet had in het regeerakkoord al aangekondigd 6,6 miljard euro te gaan bezuinigen op de rijksoverheid. Dat kan door overheidsdiensten die allerlei regelingen uitvoeren, meer samen te laten doen.

Dan gaat het niet alleen om inspecties en uitkeringsinstanties, maar ook om het verstrekken van subsidies. Daarnaast kunnen de ministeries meer gezamenlijk gaan doen op het gebied van de bedrijfsvoering. Zo zijn straks niet meer de afzonderlijke departementen werkgever, maar komt er één werkgever voor de rijksdienst.

Ook met ICT, schoonmaak en catering kan meer samen worden gedaan. De kantoren komen in een hand. Het aantal datacenters, waar gegevens digitaal zijn opgeslagen, gaat van meer dan zestig naar vier à vijf.

Lees ook:
> Vrees voor voortzetting shared service centre overheid

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.