‘Richt je op opkomende economie tegen tekort specialisten’

1

Internationale bedrijven kunnen profiteren van een groot potentieel aan hoger opgeleiden uit opkomende economieën en ontwikkelingslanden. Wel moet geïnvesteerd worden in opleiding om problemen op gebied van taal en cultuur te voorkomen. Dat advies geeft Roland Berger aan HR-afdelingen in de publicatie ‘Eight Billion Business Opportunities’.

In 2030 wordt in Europa een tekort van 50 miljoen hoog opgeleide werknemers verwacht. In landen als China, India en Brazilië is het aantal afgestudeerden de afgelopen jaren gestegen met 30 tot 50 procent. Een groot potentieël voor internationale bedrijven. Probleem is echter dat een groot deel van deze groep de Engelse taal niet goed beheerst, of dat sprake is van storende interculturele verschillen. Investeren in opleiding en goede communicatie is daarom belangrijk, zo meldt de publicatie.

De opkomende economieën en ontwikkelingslanden, ook wel ‘Focus 20 landen’ genoemd, hebben naast een grote visvijver aan toptalent, een bloeiende economie. Een extra reden voor bedrijven om personeelsbeleid te richten op medewerkers uit deze landen.

Focus 20 landen: Argentinië, Brazilië, China, Colombia, Egypte, India, Indonesië, Iran, Irak, Maleisië, Mexico, Nigeria, Pakistan, Peru, Rusland, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika, Thailand, Turkije en Vietnam.

Lees ook:

‘Dreigend tekort aan vaklieden’
‘Techniek zal moeten innoveren voor genoeg personeel’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ben Freriksen op

    Ik vraag mij bij het lezen van dit stuk wel af hoe dit match met het onderzoek naar kansen voor pas afgestudeerden in Nederland.
    Uit onderzoek is gebleken dat de werkloosheid van deze groep sterk is toegenomen.