Rente hot item in pensioendiscussie

2

De werkgevers en de vakbonden willen op korte termijn met het ministerie van Sociale Zaken overleggen hoe de hoogte van de rente meegenomen moet worden bij het beoordelen van de financiële positie van pensioenfondsen.

Daarover moet ruim voor het einde van het jaar duidelijkheid zijn, schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer, die later dinsdag bijeenkomt voor een debat over de problemen van pensioenfondsen. Eerder dinsdag riepen ook drie koepels van pensioenfondsen op tot overleg daarover.

Veertien pensioenfondsen verkeren in zulk zwaar weer dat zij mogelijk al per 1 januari 2011 moeten gaan korten op de pensioenuitkeringen. Voor de fondsen waarvoor een korting van 1 procent al voldoende zou zijn om binnen vijf jaar de zaken weer op orde te hebben, vinden de werkgevers en de vakbonden net als de pensioenkoepels een korting te ver gaan. Korting dient een laatste redmiddel te zijn en zij kunnen zich niet voorstellen dat er in deze gevallen geen andere oplossing te vinden is.

Voor fondsen die volstrekt niet in staat zijn binnen vijf jaar voldoende reserves op te bouwen zonder vergaande maatregelen als een korting, zou verder uitstel van maatregelen onverantwoord zijn, aldus de brief van de Stichting van de Arbeid. Daarin zijn vakbonden en de werkgevers vertegenwoordigd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. En wat gebeurt er als de reserves weer op peil zijn? Komt er dan een inhaalslag voor de mensen met gekorte pensioenen?

  2. Waar zijn de winsten/reserves gebleven die in het verleden zijn verdiend? Kregen de pensioengerechtigden toen een verhoging en werd er minder premie betaald?
    De knappe koppen zullen vast een andere oplossing kunnen vinden, als zij hun best doen. Dit is de eenvoudigste weg. Donner wil “het volk” klein krijgen !