‘Regio-cao hoort bij strategisch HR-beleid voor de toekomst’

0

De gemeente Eindhoven, FNV Bondgenoten en enkele andere (regionale) partijen denken na over regionale cao-afspraken. Ook West-Brabant zou dat wel willen. Daarmee willen werkgevers en werknemers de mobiliteit en tegelijkertijd baanzekerheid in de regio vergroten. ‘Noem het de regio-cao, of netwerk-cao als aanvulling op de bestaande cao’ s. Zaak is dat er structureel en duurzaam aan mobiliteit wordt gewerkt. Niet één van de zoveelste tijdelijke crisismaatregelen,’ zegt Ron van Baden als belangenbehartiger van werknemers. Wat houdt een regio-cao in, wat zijn gevolgen voor werknemers en wat moet HR er mee?

Regionaal arbeidsmarktbeleid betekent collectieve afspraken over opleidingen, loopbaantrajecten, personeelstekorten en -overschotten. Maar het is niet het zoveelste crisisproject. Volgens Ron van Baden, bestuurder bij FNV Bondgenoten en onderhandelaar voor de cao’ s bij onder andere Philips, Océ en ASML, is het belangrijk dat ondernemingen verder denken dan hun bedrijfsgrens of sector en niet alleen met de problemen van vandaag bezig zijn. Het Mobiliteitscentrum als publiek private samenwerking die met ondersteuning van UWV een werkpool biedt, heeft afgedaan. ‘Na vijf verschillende crisis-aanpakken heb ik het wel gehad,’ zegt Van Baden.

Flexibel versus duurzaam

‘Werkgevers en werknemers zouden er bij gebaat zijn als de P&O-afdeling niet de uitvoerende rol zou nemen, maar de regie zou voeren.’ De HR-mensen van bedrijven moeten volgens Van Baden niet alleen sturen op een grotere flexibele schil en makkelijk mensen ‘aan of uit’ zetten, maar moeten door regionale samenwerking vooral  sturen op duurzaam personeelsbeleid. Dat betekent uitwisseling, niet alleen binnen een sector. ‘Er zijn bijvoorbeeld ook veel technische mensen in de zorg nodig. Je maakt duurzaam personeelsbeleid als je mensen zekerheid biedt. Dat hoeft niet altijd via de klassieke weg, met een vaste baan bij één werkgever. Maar het is niet duurzaam te noemen als je alleen maar zzp’ ers of uitzendkrachten inschakelt. Die mensen kunnen geen hypotheek meer krijgen.’ Met regionale werkzekerheidsafspraken kun je méér flexibiliteit én zekerheid voor werknemers en werkgevers realiseren.

Productie snel opschalen

De aanpak op regionaal niveau lijkt de toekomst te hebben. De overheid hoeft minder WW-uitkeringen te betalen, de werknemer komt niet zonder werk te zitten en de werkgever kan kosten voor ontslagvergoedingen investeren in personeel en werk. ‘Je moet als P&O’ er niet meer denken ‘ Hoe kom ik in slechte tijden van mensen af’ maar ‘ Hoe kan ik zo snel mogelijk productie opschalen als het goed gaat’ . Want alleen in goede tijden kun je verdienen.’

Bij een regio-cao worden daar dan afspraken over gemaakt. Hoe meer werkgevers meedoen, des te meer oplossingsmogelijkheden gecreëerd worden. Volgens Van Baden werkt dat zoals de flexurenbank bij ASML. Daar werken mensen officieel 34 uur per week, maar als het druk is 42 uur. Die extra uren krijgen ze niet uitbetaald, die werken ze minder als de productie achteruitloopt. ‘Reken maar uit: als je één jaar 42 uur werkt, heb je dus 400 uur extra gewerkt. Als het wat slechter gaat, werk je 17 uur, maar het loon komt wel.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.