Regels zwangere werknemers niet altijd nageleefd

0

Werkgevers houden zich lang niet altijd aan de regels voor zwangere
werknemers. Dat blijkt uit onderzoek onder verloskundigen van FNV
Bondgenoten.

 

De vakbond ondervroeg 606 verloskundigen die in 168 praktijken werken. Veel verloskundigen horen klachten over het ontbreken van faciliteiten op het werk en het aanpassen van werktijden. Veel begeleiders signaleren ook problemen met het afkolven van moedermelk. Tweederde van de vroedvrouwen krijgt daarnaast te horen over problemen die op het werk zijn ontstaan als gevolg van de zwangerschap.

Verlof

Ruim 90 procent van de verloskundigen zegt ook klachten te horen over vermoeidheid en stress. Meer dan 80 procent signaleert lichamelijke klachten en 65 procent hoort van zwangere werknemers dat ziekte als gevolg van een zwangerschap niet altijd wordt geaccepteerd op het werk. Bovendien vindt bijna 70 procent van de verloskundigen dat vrouwen na hun bevalling te snel weer aan het werk moeten, omdat het recht op verlof te kort is.

Verlenging

FNV Bondgenoten is het eens met de vroedvrouwen die vinden dat het recht op zwangerschapsverlof uitgebreid moet worden. De vakbond pleit al langer voor verlenging van deze verlofvorm. Vrouwen hebben nu recht op minstens tien weken verlof nadat zij een kind hebben gekregen. De bond wil dat dit er zes meer worden. ‘ Dan kun je langer doorgaan met borstvoeding en zijn de meeste lichamelijke ongemakken voorbij’ , aldus een woordvoerder.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.