Regels voor seizoenarbeiders van buiten EU

1

De Europese Commissie heeft dinsdag in Brussel nieuwe regels voorgesteld voor seizoenarbeiders van buiten de EU.

Het voorstel heeft als doel dat in de hele EU straks dezelfde procedure wordt gevolgd voor toelating van seizoenarbeiders van buiten de EU. Daarnaast worden in het voorstel ook de rechten van de tijdelijke krachten geregeld.

Met name voor seizoensarbeid in de land- en tuinbouw en het toerisme moeten werkgevers steeds vaker een beroep doen op werkkrachten van buiten de EU. Deze seizoenarbeiders verkeren vaak in een kwetsbare positie. ,,Om uitbuiting te voorkomen, moeten we hun betere voorwaarden en betere rechtszekerheid omtrent hun status bieden. Dat is precies de bedoeling van deze nieuwe richtlijn”, aldus EU-commissaris Cecilia Malmstrom (Binnenlandse Zaken).

De nieuwe regels moeten het eenvoudiger maken tijdelijke arbeidskrachten van buiten de EU aan te nemen. Er komt een maximale duur van de werkzaamheden van zes maanden voor de hele EU en er zijn bepalingen in het voorstel opgenomen over arbeidsvoorwaarden en het recht op sociale zekerheid.

De bedoeling is dat de verschillende EU-landen zelf het recht behouden om te bepalen hoeveel seizoensarbeiders er worden toegelaten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. G.L.Meewis op

    Ik begeleidt een jongeman 21 jaar ongehuwd uit Romenie.Keurig iemand is reeds drie jaar in nederland .Werkgever gevonden waar hij kan werken.
    Helaas kan hij geen verblijfsvergunning bemachtigen noch werkvergunning.
    Is nu afhankelijk van accordeon spelen in Ermelo.
    Kunt u mij helpen.