‘Regels Bulgaren en Roemenen niet soepeler’

0

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) wil de regels voor Bulgaren en Roemenen om hier te komen werken nog niet versoepelen. Het kabinet bespreekt daarover komende vrijdag een voorstel, zo meldden ingewijden dinsdagavond.

Nederland is een van de Europese landen die de toegang van Roemenen en Bulgaren nog beperken. Voor 31 december moet besloten worden of er voor hen nog werkvergunningen nodig zijn. Regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV hadden vorig jaar ook al afgesproken de beperkingen voorlopig te handhaven. Binnen de coalitie bestaat de vrees voor een grote toestroom van Bulgaarse en Roemeens arbeidskrachten.

Vorige week kwam de Europese Commissie in een rapport nog met een positief oordeel over de bijdrage in allerlei landen van Roemenen en Bulgaren. Volgens de commissie vullen arbeiders uit de twee Oost-Europese landen vacatures op waarvoor een tekort aan werknemers is, zoals in de bouw en horeca. De komst van de Roemenen en Bulgaren leidt volgens het rapport ook niet tot meer werkloosheid bij de andere werknemers in het land.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.