‘Regels arbeidstijden politie knellen’

1

Regels voor arbeidstijden staan extra inzet van politieagenten in de weg. Dat is vooral een probleem in de weekeinden. Mogelijk moeten de regels worden aangepast.

Dat concludeert politieminister Ivo Opstelten na een onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid naar de regels voor arbeidstijden bij de politie. De minister heeft de bevindingen vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Die regels wijken af van de Arbeidstijdenwet, die voor andere sectoren van kracht is. Daardoor moet de politie sommige klussen met vier man klaren, terwijl dit met drie man kan als de regels voor andere werknemers zouden gelden.

De inspectie stelt dat door de speciale regels voor de politie de inzet een stuk minder flexibel is. Het is moeilijker om het aantal agenten dat beschikbaar is af te stemmen op het werk dat gedaan moet worden. Vooral op zaterdag en zondag is dit lastig.

De inspectie heeft maar bij twee korpsen onderzoek gedaan. TNO gaat bij meer korpsen kijken of zich daar dezelfde problemen voordoen. Mochten de bevindingen voor het hele land gelden, dan is aanpassing van het regime onvermijdelijk, waarschuwt Opstelten.

Lees ook:
> Mogelijk opnieuw discussie over arbeidstijden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Als ik het artikel goed lees is het niet de Arbeidstijdenwet die knelt maar de afwijkende arbeidstijden voor de politie. Hierdoor zijn meer politieagenten nodig voor dezelfde klus dan bij toepassing van de Arbeidstijdenwet. Conclusie: pas direct de Arbeidstijdenwet toe op de Politie en het “tekort” aan agenten vermindert. Of ben ik nu zo dom?