Reflectie vergroot kans op een baan

0

Waarom lukt het de ene medewerker beter om nieuw passend werk te vinden dan de ander? Vergroten van de kans hierop blijkt op eenvoudige wijze voor iedereen bereikbaar. Begin eens met de vraag: Wat wil ik?

De arbeidsmarkt wordt flexibeler, medewerkers wisselen vaker van baan. Daardoor krijgen zij steeds meer verantwoordelijkheid in het vormgeven van hun eigen loopbaan. Anna van der Horst, onderzoeker bij MeursHRM, onderzoekt momenteel op welke wijze mensen hun aanpassingsvermogen op de arbeidsmarkt (career adaptability) kunnen vergroten.

Eerste onderzoeksresultaten
Haar  eerste onderzoeksresultaten presenteerde zij met medeonderzoeker Anne Coolen op het Arbeidsmarkt Innovatie Feest 2014 van MeursHRM, dinsdag 4 november jongstleden. Zelfreflectie voorafgaande aan het zetten van daadwerkelijke stappen op de arbeidsmarkt blijkt daarin zeer doeltreffend: Wie onverwacht zijn baan kwijt raakt en vervolgens zo snel mogelijk weer aan het werk wil doet er verstandig aan zichzelf eerst de volgende vragen te stellen: Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? Om vervolgens aan de hand van het zo ontstane profiel op zoek te gaan naar passend werk. Belangrijke toevoeging: maak die zelfreflectie niet vrijblijvend, maar verbindt deze bijvoorbeeld aan een terugkoppeling met anderen of een HR-cyclus.

Succesfactoren
Van der Horst verwacht binnen twee jaar aan de Justus-Liebig-Universität in Gießen op dit onderzoek te promoveren. Hierin bouwt zij voort op eerder onderzoek van Marc Savickas (1995) die vier belangrijke succesfactoren voor het grip krijgen op de eigen loopbaan formuleerde:
– Career control: verantwoordelijkheid voelen voor het vormgeven van je eigen carrière;
– Career curiosity: het hebben van een open blik naar nieuwe loopbaanmogelijkheden;
– Career concern: het voorbereiden op toekomstige ontwikkelingen; Career confidence: vertrouwen hebben in het vinden van een nieuwe baan en het bereiken van loopbaandoelen.

Lees ook: Crisis niet goed voor loopbaan HR-professionals en Versterk duurzame inzetbaarheid met ‘kruispuntgesprekken’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.