Record aantal werkzoekenden verlaat Nederland

0

Een snel groeiende groep werkzoekenden kijkt over de grens voor een baan. Het gaat hier om 47.000 mensen die deze ambitie koesteren en willen emigreren.

UWV/EURES meldt dat het aantal ingeschreven werkzoekenden dat hun heil zoekt in andere landen sterk is toegenomen. Belangrijke reden is de werkloosheid die nog steeds oploopt. Onder hen zijn veel goed opgeleide vaklieden uit de bouw en transport, maar ook werkzoekenden met een hogere opleiding, zoals ingenieurs, IT-ers en medisch personeel.

Emigratiebeurs

Een groot deel van de werkzoekenden bezoekt de EmigratieBeurs, op uitnodiging van het UWV/EURES voor daadwerkelijke sollicitatie naar buitenlandse banen. Met hun CV of ondernemersplan in de hand treffen ze daar werkgevers uit onder andere Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Duitsland, Canada, Caribisch Gebied en Australië. Naast de meer gebruikelijke emigratielanden zijn ook Ecuador, Uruguay, Spanje en Portugal aanwezig.

Drijfveer

“Vroeger was de liefde voor een ander land of de zoektocht naar rust, ruimte en een natuurlijke omgeving het belangrijkste motief. Tegenwoordig is werk de belangrijkste drijfveer, naast de irritatie over toenemende criminaliteit, files en verslechterende mentaliteit,” aldus Tom Bey, Directeur EmigratieBeurs.

Ook emigratie-begeleidingsbureaus en vacaturebeurzen in de grensstreek signaleren deze nieuwe trend, en zien een steeds bredere oriëntatie bij mensen die werkloos zijn geworden. Werken over de grens is nu opeens een optie voor hen.

Lees ook: ‘Meeste jongeren bereid te emigreren voor werk‘ en ‘Wonen en werken in het buitenland

Bron: APS

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.