REACH-regels hinderlijk duur voor mkb

0

De omgang met gevaarlijke stoffen is aan strenge regels gebonden. Dat is natuurlijk niet voor niks, maar voor het mkb brengt dit onevenredig hoge kosten met zich mee.

Kleine chemiebedrijven hebben last van de strenge REACH-regels. Het zorgt voor een enorme kostenpost voor de kleinere spelers op de chemiemarkt. Dat meldt de Staatscourant. De REACH schrijft voor dat een bedrijf alle producten die het verhandelt, moet registreren bij het Europees Chemicaliënagentschap (Echa) in Finland. Die registratie moet bestaan uit een uitgebreide stroom informatie:

–       alle gevolgen die de stof heeft voor het milieu;

–       alle gevolgen die de stof heeft voor de gezondheid.

Duizend ton

Grote bedrijven  die jaarlijks meer dan duizend ton van een bepaalde chemische stof verhandelen  moeten al enige tijd aan de registratie voldoen. Sinds afgelopen jaar zijn ook middelgrote bedrijven  die jaarlijks meer dan honderd ton verhandelen  aan de beurt. In 2018 geldt de registratieplicht al vanaf één ton, dus ook voor kleine bedrijven. Voor deze laatste groep is de kostenpost niet te dragen.

Concurrentie

Van Europa mag een bedrijf gegevens gebruiken die al eerder zijn opgevoerd (door de grote bedrijven). Zij vragen echter erg hoge vergoedingen voor deze informatie. Zelfs bedrijven die zich aansluiten bij een consortium kunnen voor onverwacht hoge kosten komen te staan omdat niet alle bedrijven voor alle stoffen meedoen. De kostenpost wordt dan door minder bedrijven gedeeld, waardoor het bedrag per bedrijf hoger uitvalt. Daarnaast is het zo dat Echa soms nog aanvullende informatie vraagt, wat de prijs verder omhoog drijft.

Wergeversorganisatie VNO-NCW voorzag al bij de invoering dat REACH tot problemen zou leiden. Samen met de chemiebranche wordt nu naar oplossingen gezocht om de lasten van REACH voor het mkb te verlichten. Aan de regels zelf wordt zeker niet getornd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.