‘Quotumwet is chantage’

2

De Quotumwet, die in werking treedt als werkgevers niet de beloofde 100.000 banen voor arbeidsgehandicapten creëren, is chantage. Dat stelt de nieuwe voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer in een interview met NRC Handelsblad.

In het sociaal akkoord van kabinet, werkgevers en werknemers is overeengekomen dat bedrijven de komende jaren 100.000 banen voor gehandicapten creëren. Als werkgevers zich niet aan de doelen in deze Participatiewet houden, treedt een Quotumwet in werking. Deze wet verplicht werkgevers om een vastgesteld percentage arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.

,,Ik heb tegen Bernhard gezegd (oud-voorzitter VNO-NCW red.): ‘Het zou mijn keuze niet zijn geweest. Bernard zegt: ‘Ja Hans, maar het stond in het regeerakkoord’. Dat kan wel zijn, maar ik laat me niet chanteren,’ zegt De Boer.

Economie stimuleren

Volgens de nieuwe werkgeversvoorzitter moet het kabinet zich meer inzetten om de economische groei te stimuleren. Dat maakt het creëren van banen voor arbeidsgehandicapten makkelijker. ‘Als ik nu aankom bij een bedrijf en er zit geen groei in de markt en ik zeg: neem deze Wajonger in dienst. Dan zegt zo’n ondernemer: ‘Hans, heb je een gaatje in je hoofd?’

Bron:NRC Handelsblad

Lees ook: ‘Dit voelt goed als mens, niet als ondernemer’ en ‘Monitor uitvoer Participatiewet’

Lees meer over:

Over Auteur

2 reacties

  1. Hans 't Hooft op

    Kortzichtigheid en vooroordelen vormen nu een te groot hindernis voor arbeidsgehandicapten aan het werk te komen in een baan die ze gewoon goed kunnen. Het is gewoon goed dat deze wet er is want veel ondernemers hebben blijkbaar een kennis tekort op dit terrein.