Quotumwet aangenomen door Eerste Kamer

5

De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten (kortweg de Quotumwet) op 31 maart aangenomen. Deze wet moet ondernemers stimuleren om meer arbeidsbeperkten in dienst te nemen.

Participatiewet

De Quotumwet is een initiatief van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) en moet een stok achter de deur zijn voor ondernemers om de Participatiewet na te leven. Volgens de Participatiewet moet het Nederlandse bedrijfsleven 100.000 arbeidsplaatsen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. De overheid zal ook nog voor 25.000 werkplekken zorgen.

Boeteregeling

De 125.000 arbeidsplekken hoeven niet direct te worden ingevuld, dit zal geleidelijk gebeuren. In 2016 controleert het kabinet of de afgesproken aantallen over 2015 zijn gehaald. Lukt dit niet, dan zal de Quotumwet in werking treden en kunnen ondernemers vanaf 2017 een boete krijgen van 5.000 euro voor elke niet-ingevulde werkplek.

Het uiteindelijke doel van de Participatiewet is dat 5 procent van het totale personeelsbestand binnen bedrijven met meer dan 25 medewerkers bestaat uit mensen met een arbeidsbeperking.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Jan van der Zanden op

  Dan hoop ik maar dat er op de arbeidsmarkt ook werkelijk 5% voldoende opgeleide arbeidsbeperkte mensen beschikbaar zijn…….

 2. Salina Voets op

  Ik vraag me af hoe we deze mensen gaan werven? Ik denk inderdaad dat er veel bedrijven zijn die de boete dan maar voor lief nemen.

 3. Irma Tigchelaar-Melsert op

  Leuk verzonnen, maar gaat het werken? Pas met OR’en HoCoSta presentatie gehad door BZK waar ze een quotum hebben van 22 en er al mee begonnen zijn, met clubje hoger opgeleiden, boven de sterkte. Dat gaat aardig, maar kost veel geld en moeite en beleiders (die je ook moet opleiden). Je krijgt er overigens geen potje geld bij.
  Maar nu….de grootste groep zijn lager of ongeschoolden, kunnen vaak niet lezen en schrijven. Wat ga je die mensen laten doen? Werkzaamheden in de lagere schalen bestaan vaak niet meer of zijn uitbesteed.
  Wat denk je dat een club als b.v. ING gaat doen? Precies, die betalen gewoon de boete.
  Kortom, leuk verzonnen door de staatssecretaris en over de schutting gemikt zo van……zoek het maar uit en god zegene de greep…..
  Het lijkt een bezuiniging – sociale werkplaatsen opdoeken e.d. – maar is dat ook zo en voor wie dan?
  Het lijkt alsof de betrokkenen (aleen het kleine groepje hoger opgeleiden c.q. Wajongers) er beter van zullen worden – maar is dat ook zo?
  Of blijkt het straks weer een zoveelste gedrocht te zijn wat achter bureau’s verzonnen is en niet gaat werken in de praktijk…..?
  Wel…we gaan het beleven….wij als OR’en Hoge Colleges van Staat gaan het op de voet volgen…..zeker weten! 😉

 4. Ik zie ook alleen maar de valkuilen en de problemen, onterecht misschien (hoop ik dan maar)?
  Vooralsnog even in mijn eigen straatje kijken: drie werkmaatschappijen die ieder an sich onder de 25 personeelsleden blijven, heb ik dan vrijstelling?

 5. Karin Kuiper op

  Getracht een relatieve functie in te laten vullen door een ‘doelgroep’medewerker. Mag geen bestaande functie zijn, dus we hebben hem uitgekleed. De regio West-Friesland moet 125 banen creëeren, er staan slechts 20 regionale personen in het doelgroepenregister, waarvan vijf mogelijk in aanmerking komen voor onze functie. Helaas na gesprek is gebleken: not.
  Het doelgroepenregister wordt pas vanaf 1 juli 2015 door UWV bijgewerkt, dus iedereen die na 1 januari 2014 aan de criteria voldoet staat hier nog niet in opgenomen. Misschien kan het UWV het register laten bijwerken door doelgroepmedewerkers…………