Quotum tegen racisme op Belgische arbeidsmarkt

0

In België worden mensen regelmatig gediscrimineerd op de arbeidsmarkt vanwege hun afkomst, zo blijkt uit onderzoek. Volgens het Minderhedenforum kan een quotum uitkomst bieden.

Stijn Baert van de Universiteit Gent deed onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt, zo meldt De Wereldmorgen. Er is in België wel wetgeving om discriminatie aan te pakken, maar volgens Naima Charkaoui van het Minderhedenforum heeft de overheid geen instrumenten ontwikkeld om naleving af te dwingen. De wet blijft volgens haar daarom een ‘dode letter’.

Charkaoui is voorstander van het instellen van een quotum voor werknemers uit minderheidsgroeperingen. ‘Mensen moeten op hun kwaliteiten worden geselecteerd, niet op hun achtergrond,’ aldus Charkaoui in De Wereldmorgen. ‘Het onderzoek van Baert toont aan dat de arbeidsmarkt mensen beoordeelt op hun migratieachtergrond. Daarom zijn tijdelijke quota een perfect middel om in een hoog tempo een divers personeelsbestand te krijgen en werkgevers af te helpen van hun vooroordelen.’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.