‘Quotum stigmatiseert’

0

Werkgevers hebben liever stimuleringsmaatregelen dan een quotum ter bevordering van het aannemen van mensen die langs de zijlijn staan. Dwang levert stigmatisering van arbeidsgehandicapte werknemers op en slechts ‘vluchtige’ arbeidsplaatsen.

Dat zegt De Normaalste Zaak op basis van een rondgang langs 34 werkgevers die al mensen met een arbeidsbeperking in hun bedrijf hebben.

Participatiewet

Het regeerakkoord Rutte II kondigt de Participatiewet aan. Deze verplicht werkgevers met 25 of meer werknemers om op termijn 5 procent arbeidsgehandicapte medewerkers in dienst te hebben.

Quotum

De helft van de ondervraagden kan zich vinden in wetgeving om inclusief ondernemen te bevorderen. Een quotum wil 4 op de 10 respondenten. Als belangrijkste redenen tegen een quotum noemen deze werkgevers dat je daarmee arbeidsgehandicapten stigmatiseert en slechts vluchtige arbeidsplaatsen creëert, terwijl belangrijke randvoorwaarden (heldere regels, eenvoudig inzicht in beschikbare kandidaten en voldoende begeleiding) ontbreken.

Advies

De Normaalste Zaak ziet liever dat administratieve lasten weggenomen worden, en dat werkgevers positief gestimuleerd worden om in beweging te komen. Kijk daarna of een quotum of richtlijn nog wel nodig is. Waarschijnlijk is het tegen die tijd ook voor die andere helft de normaalste zaak om ruimte te maken voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

De Normaalste Zaak is een platform voor werkgevers die nu al werkend perspectief bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.