PVV-kamerlid kondigt motie aan in kader van ontslagrecht

0

Gedoogpartner PVV botst opnieuw met minister Kamp over ontslagrecht, schrijft het Parool

Tweede Kamerlid Ino van den Besselaar van gedoogpartner PVV kondigde vandaag voor de tweede keer een motie aan om te voorkomen dat Kamp nieuwe instructies publiceert voor uitvoeringsinstantie UWV over de toepassing van ontslagregels, schrijft de Amsterdamse krant het Parool.

De flexroute
De motie kan een Kamermeerderheid behalen met steun van PvdA, SP, D66 en GroenLinks. Sinds FNV-voorzitter Agnes Jongerius werkgevers ervan betichtte te sjoemelen met flexwerkers door middel van de ‘flexroute’, praat Kamp met de Kamer over de nieuwe werkinstructies voor het UWV, aldus de krant. Volgens de FNV zouden werkgevers vaste werknemers steeds vaker ontslaan om deze vervolgens weer als flexibele kracht in te huren.

‘Geen nieuw beleid’
Kamp heeft altijd benadrukt dat er geen sprake is van nieuw beleid, maar uitvoering van regels zoals ze al zijn. Volgens hem krijgen werkgevers soms van het UWV een ontslagvergunning voor vast personeel om het werk te laten doen door uitzendkrachten en andere flexkrachten, maar gelden daarvoor strenge voorwaarden. Op de 33.000 ontslagaanvragen vorig jaar was in 200 zaken sprake van een dergelijke situatie.

‘Schijnzelfstandigen’
De minister zei “absoluut niet” mee te werken aan praktijken, waarbij vaste werknemers worden gedwongen door hun baas om als “schijnzelfstandigen” verder te werken. Maar er zijn volgens hem ook situaties dat een bedrijf met 1000 personeelsleden 800 banen kan behouden door 200 vaste krachten te ontslaan en meer met flexkrachten te werken.

Aantasting ontslagbescherming
Van den Besselaar stelde dat veel bedrijven ‘al een flexibele schil” in hun personeelsbestand hebben om pieken en dalen in het werk op te vangen. De PVV vreest met PvdA en SP voor aantasting van de ontslagbescherming van vaste krachten. GroenLinks en D66 menen ook dat de minister het ontslagrecht aanpast en willen daar graag over spreken, maar vinden niet dat dit moet gebeuren via de uitvoeringsinstructie voor het UWV.

Helderheid geven
Kamp wees erop dat het UWV zelf heeft gevraagd om helderheid te geven over de regels bij vervanging van vast personeel met flexkrachten, omdat de toepassing van het Ontslagbesluit nu verschilt per regio. Hij wil nu graag eenheid smeden.

Lees ook:
‘Luchtverfrisser’ Kamp lost frustratie over flexroute niet op

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.