PvdA wil onafhankelijke werknemersarts

4

De PvdA pleit voor een onafhankelijke werknemersarts die beter moet opkomen voor de gezondheid van personeel dan de huidige bedrijfsarts.

Volgens de sociaaldemocraten blijkt uit hun woensdag gepubliceerde zwartboek ‘Berichten van de werkvloer’ dat bedrijfsartsen te veel hun oren laten hangen naar de werkgever, omdat deze hen betaalt. Hierdoor zou het werk van bedrijfsartsen meer en meer in het teken staan van terugdringing van de verzuimkosten van de baas in plaats van de gezondheid van werknemers.

Met het pleidooi voor een werknemersarts sluit de PvdA aan bij een voorstel van de vakcentrale FNV eerder dit jaar. In dat plan zou de rol van bedrijfsarts beperkt worden tot een een adviserende op het gebied van arbeidsomstandigheden en preventiebeleid. De werknemersarts zou tot taak moeten krijgen mensen die door hun werk ziek zijn geworden, te behandelen en daarin meer moeten samenwerken met de huisarts van de betrokkene.

Verder wijst de PvdA erop dat Tweede Kamerlid Hans Spekman van de partij al eerder heeft gepleit voor uitbreiding van het aantal inspecteurs van de Arbeidsinspectie om onveilige werkomstandigheden aan te pakken. Daarbij heeft ook gepleit voor hogere boetes en een cao-politie om werkgevers aan te pakken die zich niet houden aan wetgeving en cao-afspraken over arbeidsomstandigheden. In de Kamer komt dat woensdag ook aan de orde tijdens een debat met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken).

,,Boetes moeten een afschrikwekkend effect hebben en daarom fors verhoogd worden”, aldus fractievoorzitter Mariëtte Hamer van de PvdA. Zij pleit voor een verdubbeling van de boetes voor werkgevers die zich niet aan de regels voor veilige werkomstandigheden houden. Volgens haar worden nu boetes ,,ingecalculeerd als bedrijfsrisico” door bazen die gezonde arbeidsomstandigheden te duur vinden en de kans op betrappen door de Arbeidsinspectie laag inschatten. De kans dat een bedrijfsvestiging gecontroleerd wordt is nu eens in de dertig jaar. Dat moet beter volgens Hamer.

Verder pleit de PvdA voor meer zeggenschap voor personeel over hun werktijden. Te veel (oudere) werknemers zouden nu in de problemen komen, omdat werkgevers onnodig vasthouden aan ongunstige roosters en zware diensten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Dit is een onderwerp wat ik al jaren roep. Het is toch niet normaal dat de werknemer beoordeelt moet worden door een bedrijfsarts die betaald wordt door de werkgever. De huisarts heeft nooit een doorslaggevende stem. Lekker neutraal ahum.

 2. Nico van Hemmen op

  Arbeidsomstandigheden moeten voldoen aan de vereisten en CAO’s dienen te worden nageleefd, uiteraard!
  Het deel over de onafhankelijke arts is naar mijn mening van een andere orde.
  Ooit (nog niet zo heel lang gelden) hadden we in Nederland te maken met onafhankelijke artsen die beoordeelden over verzuim vanwege arbeidsongeschiktheid tengevolge van ziekte, die werkten bij Bedrijfsverenigingen die werden bestuurd door werkgevers en werknemers. In die tijd was het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland veel hoger dan tegenwoordig. Moeten we terug naar zo’n systeem en worden we daar wijzer van? Ik denk van niet! Laten we de goede effecten van het huidige model koesteren en meer energie stoppen in zaken als tijdige deskundigen oordelen door het UWV wanneer werkgever en werknemer van mening verschillen.

 3. jos van rijt op

  Vertrouwen is een groot woord. Wie verzuimd zwart en wie wit. Wie is authoriteit,
  wat nu zwart of wit is. In ieder geval niet de cijfers. Wat er aan ten grondslag ligt zou ik zeggen. Zorgen dat de basis van werken gezond is, lijkt me, een goed uitgangspunt. Je bent niet ziek als je kind ziek is. Of je baas boos op je is.
  Een gezond belonings en werkklimaat zorgt dat verzuim verminderd. Tenminste dat zie ik wanneer je met meer dan 4500? in de maand werkt als salaris, want daar zijn deze problemen kleiner volgens weer een ander onderzoek. Zou het dan toch met zelfsturing van je werk en perspectief te maken hebben.

  gr jos

 4. Links geleuter, dat is het. Weer een poging van de FNV om nog een beetje aandacht in de media te krijgen, omdat hun rol niet echt noemenswaardig meer is met dat handjevol leden. De rare pretentie als zouden ze “de Nederlandse werknemer” vertegenwoordigen. Betere controle van arbeidsomstandigheden lijkt me op zich prima. Het gezanik over weer een ander type werknemersarts leidt tot niks. Als je met een goeie arbodienstwerkt (en die zijn er) dan speelt dit probleem zowie zo niet. Kijk bovendien maar eens hoe het met de werkomstandigheden in de landen om ons heen gesteld is. Dan is het in NL nog een paradijs.