PvdA wil naar de Aldi met cao-politie

0

De PvdA in de Tweede Kamer heeft vrijdag bij minister Donner van Sociale Zaken aan de bel getrokken over de omstreden manier waarop de populaire budgetsuper Aldi omgaat met het personeel.

Dat zou onder meer niet naar buiten mogen om de lunchboterham in het lentezonnetje op te eten.

Volgens PvdA-Kamerleden Roos Vermeij en Hans Spekman hebben werkgevers op dit moment ‘relatief veel ruimte’ om zich niet aan cao-afspraken te houden. Zij zouden graag zien dat ,,misstanden zoals deze effectiever kunnen worden aangepakt met een zogenoemde cao-politie, die zich exclusief richt op arbeidsomstandigheden”.

Spekman heeft vorig jaar al eens met de SP gepleit voor een cao-politie. De Arbeidsinspectie zou vakbonden moeten helpen controleren of werkgevers gemaakte afspraken over arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden naleven.

Maar toenmalig PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken wees dat direct van de hand, omdat collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) private afspraken zijn en de overheid daarin geen partij moet willen zijn. Donner stelt om dezelfde reden dat het aan werkgevers en vakbonden zelf is om op te treden en naar de rechter te stappen als afspraken niet worden nageleefd.

In de uitzendbranche hebben sociale partners ook zelf een eigen controle-instituut opgezet in de strijd tegen uitbuiting, malafide praktijken en illegale arbeid. Brancheorganisatie ABU voor uitzendbureaus wijst er altijd op dat goedwillende werkgevers ook belang hebben bij naleving van afspraken, omdat zij anders gedupeerd worden door oneerlijke concurrentie.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.