PvdA: stop schijnconstructie met flexwerker

7

De PvdA wil dat bedrijven niet langer personeel kunnen inhuren via andere bedrijven, om zo de cao te omzeilen.

Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer van deze partij zal minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) vragen een einde te maken aan deze constructie.

Ze doet dat bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken, die deze week plaatsvindt in de Tweede Kamer. De PvdA heeft een bericht in De Telegraaf van maandag hierover bevestigd.

Hamer zegt dat het inhuren van personeel via zogeheten payrollbedrijven steeds vaker voorkomt. Ze spreekt van ‘veramerikanisering’ van de arbeidsmarkt’ en eist dat haar partijgenoot Asscher ingrijpt.

Hamer wil ook dat flexwerkers met een tijdelijk contract recht krijgen op ontslagvergoeding. Ze denkt aan een maand per gewerkt jaar.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Tja,
  De wereld flexibiliseert en Nederland verstart. In welke tijdperiode leeft deze mevrouw? Heeft u nu op deze partij gestemd?
  Dat weet u genoeg voor de volgende keer
  NIET MEER STEMMEN!
  (op geen enkele idioot)

 2. Prima voorstel van Hamer. Mensen zijn geen huisvuil ten gunste van louter winst- en bonuscultuur.

 3. Je kunt ook nee zeggen tegen een tijdelijk contract. Het is te zot voor woorden dat een werkgever na een tijdelijk contract een ontslagvergoeding moet betalen.

 4. Bert, de opmerking die u maakt is volstrekt onjuist. ‘ Na een tijdelijk contract betaald de werkgever een ontslagvergoeding’. Een tijdelijk contract loopt van rechstwege af en de werkgever heeft dan geen opzegtermijn. Voortaan eerst even de feiten juist aangeven voor dat u wat roept.

 5. Jammer dat deze mevrouw Hammer niet weet waarover ze praat. Payroll is een z’n grote bedrijfstak, deze is niet uit te roeien. In plaats deze te bevechten, kan ze veel beter kijken, hoe ze de bedrijfstak kan verbeteren. Leg wettelijk vast dat mensen die op payroll staan via dezelfde CAO verloond moeten worden. En geef payroll bedrijven de kans om de pensioen opbouw via de pensioenfondsen van de opdrachtgever te laten verlopen. Zo maak je geen verschil in eigen verloning en verloning via payroll. Payroll dient gezien te worden als ondersteuning van de opdrachtgever. Dus het overnemen van de administratieve rompslomp en de risico bij ziekte. Het is jammer dat payroll soms gebruikt wordt om onder CAO verplichtingen uit te komen. De overheid is daar zelf een van de grootste boosdoeners van. Payroll voorziet in de behoefte van het MKB en met de juiste spelregels zijn er geen verliezers.

 6. Tja, als het aan de PvdA en SP ligt gaan we terug naar de planeconomie naar model van de USSR. Iedere vijf jaar star in beton gegoten. Iedere kameraad wist tenminste maar mooi waar ie aan toe was! Dat waren nog eens tijden.