Proef HTM met jonge buschauffeurs mislukt

0

Een pilot van de Haagse vervoersmaatschappij HTM met het werven van buschauffeurs tussen de 17 en de 21 jaar, is mislukt.

Een woordvoerder heeft een bericht daarover in het AD van vrijdag bevestigd.

Omdat de minimumleeftijd voor chauffeurs van bussen onlangs is verlaagd tot 18 jaar, besloot de HTM actief jonge bestuurders te gaan werven. Maar van de honderd jongeren die zich sinds januari aanmeldden, kwam er niemand door de selectie.

,,We zijn teleurgesteld dat de proef niet is geslaagd’’, stelt een zegsman van de HTM. ,,Maar we geven niet op.’’ De vervoerder gaat de resultaten van de pilot evalueren en hoopt eind april een nieuwe poging te ondernemen om jonge chauffeurs te werven.

De Haagse vervoerder durft nog geen uitsluitsel te geven over de reden van de massale afwijzing van de tieners. ,,Het heeft waarschijnlijk voor een deel met rijvaardigheid te maken’’, vermoedt hij. ,,Ook waren er jongeren die onvoldoende risicomijdend gedrag vertoonden.’’

De HTM hoopt met het initiatief de vergrijzing onder de beroepsgroep tegen te gaan. Bij veel Nederlandse busbedrijven is meer dan de helft van het personeel boven de 55 jaar. De regering wil als experiment onder strikte voorwaarden vakbekwame chauffeurs vanaf 18 jaar al laten rijden op stads- en streekbussen en op touringcarbussen die volgens een vast rooster rijden. In principe is de minimumleeftijd 21 jaar.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.