Preventiemedewerker is papieren moetje

0

Geef werknemers een stem in het beleid over hun eigen gezondheid, roepen vakcentrales FNV, CNV en MHP. Het blijkt namelijk dat de preventiemedewerker vaak alleen op papier bestaat.

De vakcentrales vinden dat de preventiemedewerker gekozen moet worden door de werknemers. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bedrijven steeds minder aandacht hebben voor arbeidsomstandigheden. Het gevolg is meer beroepsziekten en ongevallen op het werk.

Beroepsziekten en ongevallen
Jaarlijks zijn er 220.000 ernstige ongevallen op het werk en lopen 30.000 werknemers een beroepsziekte op. Werknemers zijn in een zwakkere positie beland door minder beschermende regels en minder handhaving. Dit voorstel beoogt werknemers in een gelijkwaardiger positie terug te brengen.

Geen beleid op arbeidsomstandigheden
In Nederland is ieder bedrijf verplicht om een preventiemedewerker te hebben, die wordt aangewezen door de werkgever. In kleine bedrijven mag de werkgever deze taak ook op zich nemen. In veel gevallen bestaat de preventiemedewerker echter alleen op papier. Daarnaast heeft meer dan de helft van de bedrijven geen beleid op het terugdringen en voorkomen van ongezonde arbeidsomstandigheden.

Lees de reacties van FNV, CNV en MHP.

Lees ook: ‘Werknemers zien bedrijfsarts als verlengstuk werkgever

Bron: FNV

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.