Premie WGA blijft stabiel

2

Werkgevers die de verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid hebben ondergebracht bij het UWV kunnen een stabiele premie tegemoet zien de komende jaren.

Het UWV, de instantie die de werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidswetten uitvoert, meldde maandag dat de gemiddelde WGA-premie volgend jaar licht daalt van 0,53 naar 0,52 procent.

,,Ook voor de komende jaren verwacht het UWV een stabiel of hooguit licht oplopend premieniveau”, aldus de instantie. De stabiele premie is volgens het UWV mogelijk door beheersing van verzuim en arbeidsongeschiktheid.

Werkgevers kunnen het zogeheten WGA-risico verzekeren via het UWV of bij particuliere verzekeraars.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Hans van Dongen op

  Een mooi bericht vanuit het UWV. Of zal het deels te maken kunnen hebben met deze maand: “de WGA-eigenrisicodragerschap-discussie-maand”: Blijven bij het UWV/de fiscus met de gedifferentieerde WGA-premie of WGA-Eigenrisicodrager worden per 1-1-2013?

  Het is in deze mooi te lezen dat het UWV verwacht dat de premiestelling bij haar stabiel zal zijn.

  Per werkgever kan het uiteraard heel divers uitvallen omdat je als werkgever op je individuele arbeidsongeschiktheidsrisico wordt afgerekend. Het WGA-ERD-schap is echter ook niet van nadelen/risico’s gevrijwaard. Verre van.

  Dus bezin u voor u aan het WGA-ERD-schap begint of weer terug gaat naar het publieke stelsel.

  Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 4-9-2012

 2. Hans van Dongen op

  Ter aanvulling: Uit recente UWV-gegevens blijkt dat van de 371.000 werkgevers in Nederland er sinds 2007 zo’n 107.000 WGA-Eigenrisicodrager zijn geworden. Van de 342.000 zogenoemde “kleine werkgevers” zo’n 28% en van de 29.000 “grote werkgevers” zo’n 38%. Dit beeld lijkt zich te stabiliseren.

  Echter, sommige WGA-ERD-verzekeraars hebben inmiddels aangegeven de premie aanzienlijk te moeten verhogen en de voorwaarden te moeten aanscherpen omdat de schadeinschattingen die zij hadden gemaakt rooskleuriger waren dan de feitelijke schadelasten.

  Let dus ook hierop bij de vraag die u voor 1-10-2012 moet beantwoorden: Per 1-1-2013 WGA-Eigenrisicodrager worden of juist weer terugkeren naar het UWV?

  Hans van Dongen / Steunpunt Arbeidszaken / 12-9-2012