‘Poolse werknemers hier te makkelijke prooi’

2

De toestroom van Poolse en andere Oost-Europese arbeidsmigranten is onderschat. Nieuwe migranten vormen hierdoor te gemakkelijke prooien voor malafide werkgevers en huisjesmelkers. Met het oog op het vrij verkeer van werknemers vanuit Bulgarije en Roemenië moet het beleid snel worden verbeterd.

Dat stelt een tijdelijke commissie van de Tweede Kamer donderdag op basis van het parlementair onderzoek ‘Lessen uit recente arbeidsmigratie’.

,,Bij de toetreding van landen uit Midden- en Oost-Europa tot de Europese Unie in 2004 is door velen niet voorzien dat er in Nederland in 2011 ten minste 200.000 arbeidsmigranten zouden zijn”, aldus de commissie, waarin een ruime Kamermeerderheid van VVD, PvdA, PVV, CDA, SP en D66 is vertegenwoordigd.

Toestroom
Dat Nederland niet in staat is geweest de toestroom van de arbeidsmigranten in goede banen te leiden, blijkt volgens commissievoorzitter en CDA’er Ger Koopmans nu in sommige wijken van steden en tuinbouwgebieden. De commissie is geschrokken van het grote aantal malafide uitzendbureaus en soms schrijnende situaties, waarin migranten zijn gehuisvest.

Registratie
Ook deugt de registratie niet. De commissie kreeg in de laatste weken nog nieuwe cijfers. In plaats van 200.000 zouden er 300.000 Oost-Europese arbeidsmigranten zijn. Koopmans: ,,Als je niet weet hoeveel mensen er zijn, hoe kun je dan de huisvesting goed regelen?”

Het kabinet moet volgens de commissie de regie nemen om met gemeenten en provincies de huisvestingsproblemen aan te pakken. Ook moet het kabinet maatregelen nemen om het aantal malafide uitzendbureaus die vooral arbeidsmigranten uitbuiten, binnen 2 jaar tot nul te reduceren.

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) is blij met de ,,waardevolle” aanbevelingen en ziet het als ondersteuning van zijn beleid. Half november komt er een volledige kabinetsreactie. Dan wordt ook besloten of Nederland gebruik maakt van de laatste mogelijkheid om tot 2014 de toegang voor Roemeense en Bulgaarse werknemers tot onze arbeidsmarkt te blijven beperken.

Werkvergunning
Voor personeel uit Roemenië en Bulgarije, die sinds 2007 EU-lid zijn, is nu nog een werkvergunning nodig. Kamp heeft al eerder laten weten dat wordt overwogen dat zo te houden tot 2014. Daarna geldt volgens EU-regels vrij verkeer voor Roemeense en Bulgaarse werknemers.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Alfred Mans op

  Wat ik altijd mis in deze artikelen, is het punt van de inlener van deze uitzendbureau’s. Een klant van mij leverd sinds een jaar geen mensen meer via zijn loonbedrijf. Hij volgt het Tuinbouw CAO en betaald voor zijn hollandse of poolse werknemers gewoon Colland CAO. Als hij zich een paar maanden geleden ergerd en er iets van wil zeggen als er personeel van een ander Uitzendbureau weer staat te kletsen, zegd de eigenaar van de tuin. Laat maar ik betaal toch maar 11,50 euro per uur voor ze. (mijn client wil niet zeggen waar dit is) maar als er in de gulden tijdperk 32,50 in het westland werd betaald per uur aan een uitzendbureau of loonbedrijf. Hoe kan het dan zijn dat er nu maar 16,50 euro betaald wordt. Is er in 10 jaar niets duurder geworden ? Het minimumloon werkgeverslasten van 23 jr en ouder is ongeveer 14,20 euro per uur, busjes ophalen en brengen van de mensen telefoon boekhouder salarisadministratie.
  Als je als inlener onder de 17,50 betaald dan weet je dat er iets niet klopt. Dit gebeurt massaal in de bouw en de tuinbouw.

 2. Marco Roosendaal Salarisadministraties op

  In opdracht van diverse werkgeversorganisaties en vakbonden heeft Pragma Advies BV de voorlichtingsfilm ?Praca w Holandii? Sprawdz jak to dziala!?(?Naar Nederland? Zo werkt het!?) gemaakt.

  (In 2008 ! ! )

  de video is ook op Youtube terug te vinden 😉 zoek op de poolse tekst.