Poolse fruitplukkers krijgen eigen opleiding

0

De mbo-instellingen Helicon in Geldermalsen en Edudelta in Goes starten dit najaar met een eenjarige opleiding voor Poolse fruitplukkers.

De Polen leren er Nederlands, vakuitdrukkingen en basisvaardigheden voor de fruitteelt en de vruchtbomenkweek. In de fruitteelt zijn duizenden Polen actief.

Volgens projectleider Ton Starren van Helicon in Geldermalsen blijft 5 tot 10 procent van de Poolse seizoenkrachten uiteindelijk voor langere tijd in Nederland. Voor deze mensen is het van belang om Nederlands en vaktaal te leren, zo bleken ook veel ondernemers in de sector te vinden.

,,Om maar een heel simpel voorbeeld te geven: als een baas zegt dat de knechten rode appels moeten plukken, en ze plukken de groene, is er een probleem”, aldus Starren. Er zijn volgens de projectleider al voldoende aanmeldingen om in oktober met drie groepen van start te gaan.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.